– En anledning är inflyttningen till städerna som gör att det blir svårt att få tag på ett boende, en annan hur flyktingmottagningen har sett ut. Det är klart att om man vägrar helt att ta emot flyktingar så är det lättare att klara sådana här situationer. Men i grund och botten har hemlösheten idag ett mycket större inslag av strukturella problem och är nära knuten till bostadspolitiken och bostadsmarknadens utveckling, säger Hans Swärd.
Dessa aspekter gör att skillnaden mellan landets kommuner kan vara stor, konstaterar Hans Swärd. Kommuner med många inflyttande, högt flyktingmottagande och låg bostadsproduktion får större problem än andra.
– Jag tror också att frågan är väldigt känslig för många kommuner eftersom risken hela tiden finns att man i den allmänna debatten kommer att ställa olika grupper mot varandra. Exempelvis invandrare mot svenskar, unga som vill flytta hemifrån mot äldre, människor som har sociala problem ställs mot de som inte har det. Det har lett till att kommunerna spelar ett Svarte Petter-spel med de hemlösa. Ingen vill ha dem eller diskutera dem, säger Hans Swärd.
Linköping på värstinglista
Vid sin sammanställning av hemlösheten 2017 tog Socialstyrelsen fram en lista över tio kommuner som proportionerligt räknat har störst problem med hemlöshet. En av dem var Linköping.
– Till vår stads nackdel så är vi en av de tio kommunerna och det är så klart inte bra. Det har påverkat vårt arbete mycket. Vi försöker satsa på förebyggande åtgärder och har team som arbetar för att man inte ska bli avhyst, ett annat som jobbar med akutbostäder och så vidare, berättar Tina Andersson, avdelningschef Individ- och familjeomsorg på Linköpings kommun.
Störst problem ser hon med de hemlösa som är socialt utsatta på grund av missbruk.
– Det är den grupp där vi har svårt. Det är svårt att få ett hyreskontrakt till dem, det är svårt att få in dem på vandrarhem. I Linköping så täcker vi inte deras behov fullt ut och det är en jättebrist, säger Tina Andersson.
Ökar i Göteborg
Även i Göteborg ökar antalet som klassas som ”akut hemlösa”. Erik Gedeck, Avdelningschef Boende på Fastighetskontoret, hänvisar till en utvärdering i staden som visar att det mer handlar om personer som är bostadslösa på grund av bostadsbristen än sociala problem.
"En avgörande faktor för att motverka och minska hemlösheten är tillgången till fler bostäder. Förutsättningar för ett kraftigt ökat bostadsbyggande inom de kommande fem åren har stärkts och just nu pågår byggnation av cirka 7 000 bostäder runt om i Göteborg", skriver Göteborgs socialtjänst i ett pressmeddelande.
Det finns också många hemlösa EU-medborgare och papperslösa i Göteborg och där erbjuder staden övernattningsplatser, familjecentral och en dagcentral där de kan få mat, tvätta sina kläder och ta en dusch.
"Staden står för finansieringen och de ideella organisationerna bidrar med kunskap, personal och lokaler", skriver socialtjänsten.
Akutinsatt värmestuga
I Malmö kämpar man också mot hemlöshet, men där ser behovet lite annorlunda ut. På grund av en stor grupp hemlösa unga vuxna har Kontrapunkt, Röda Korset, Refugees Welcome, Skåne Stadsmission och Svenska Kyrkan gått samman och öppnat en värmestuga just för den målgruppen.
Värmestugan är en akutinsats som pågår mellan december 2018 och april 2019.
Ingen av arrangörerna vill uttala sig om verksamheten än, men skriver i ett pressmeddelande att antalet hemlösa i Malmö i dag långt överstiger de befintliga antalet platser med möjlighet till värme som finns.
Antal hemlösa i våra grannländer
Sverige: 33 250
Finland: 7 100
Norge: 6 600
Danmark: 6 600
Källa: Helsetilsynet (Norge), Socialstyrelsen (Danmark) och Institutet för hälsa och välfärd (Finland).