BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Behovet är stort och det kommer att bli större när många dessutom börjar få avslag på sina asylansökningar. Vi ser redan indikationer på detta. Människor hör av sig och frågar om det finns möjlighet till matkuponger eller någon slags hjälp, säger hon.
Syns inte i statistiken
I april i år genomförde Göteborg en undersökning om hur många hemlösa som finns i kommunen. Trots att flyktingvågen helt hade avstannat visade det sig att antalet hemlösa ökat med tre procent, till 5 619 personer. Men den siffran är bara ungefärlig. Stora grupper hemlösa, som EU-migranter och papperslösa, syns inte i statistiken. Exakt hur många hemlösa som rör sig inom Göteborgs kommun är alltså omöjligt att få fram, berättar Malin Östling på socialtjänsten.
– Jag tror aldrig att man kan veta exakt för dagen. De som inte har uppehållsrätt har ju inte registrerats, de hankar sig fram och i vilken mån de bor inom kommungränsen vet vi inte. Att ha full kontroll på människor som vistas i en storstad är nog inte alldeles enkelt.
I Stockholm har det inte gjorts någon undersökning sedan 2014, men då visade det sig att 2 651 personer var hemlösa.
– Men där ingår inte barnfamiljer och barn till exempel. Det är hemlösa på grund av missbruk och så vidare. Det är väldigt svårt att säga vad som ingår i de här siffrorna, säger Helena Storm, kommunikatör på Socialförvaltningen i Stockholm.
I dagsläget vet man också att omkring 700 EU-migranter finns i Stockholm och lever som hemlösa, enligt kommunen.
Ökning med 25 procent
Värst verkar situationen, enligt Dagens ETC:s granskning, vara i Malmö. Varje år i oktober-november gör kommunen en sammanställning av antalet hemlösa och även om den senaste sammanställningen inte är klar säger Lars G Larsson på stadskontoret att det ser väldigt illa ut.
– Vi kan ju se till ekonomin och följa antalet bokade nätter hos socialtjänstens olika boenden och där ser vi att det har varit en kraftig ökning under året. Prognosen var att kostnaden skulle öka med nästan 50 procent för 2016, säger han.
Antalet hemlösa ökade från 2014 till 2015 med 25 procent, innebär det här att den trenden håller i sig?
– Absolut gör den det. Det här talar för att antalet hemlösa har ökat med väldigt många personer. Huvudorsaken är att befolkningen har ökat med 5 000 personer per år, och vi har inte ett bostadsbyggande som möter upp det behovet.
"Kommunal angelägenhet"
Inför vintern förra året öppnade S:t Johannes kyrka i Malmö upp sina lokaler. Men det är inget som kommer att göras i år.
– Vi kommer inte ha övernattning eller härbärge i år som det ser ut nu. Det är inte aktuellt att göra som ifjol, säger Lars-Mikael Adrian, administrativ chef hos svenska kyrkan i Malmö.
Men både kommunen och stadsmissionen säger att behovet är ännu större nu?
– Förra året öppnade vi för att behovet fanns för flyktingar. Vi är inte ett härbärge för hemlösa, det är en kommunal angelägenhet i första hand.
Exakt hur många hemlösa som rör sig i Sveriges största städer vet ingen. Stora grupper, som EU-migranter och papperslösa, syns inte i statistiken. Lasse Jonsson är en av de hemlösa i Malmö som har en siffra.
– Man blir inte frisk av att leva på det här sättet.
Lasse Jonsson, 53, bor i Pildammsparken i Malmö. När Dagens ETC möter honom står han utanför Stadsmissionen och röker. Det är mycket folk i rörelse under morgonen och flera personer kommer gåendes med stora plastpåsar innehållande deras tillhörigheter.
– Det är så många hemlösa och det har blivit hårdare det senaste året. Man måste ha med sig allt man äger när man går, berättar Lasse Jonsson efter att kort ha hälsat på en man på väg in som kånkade på en svart sopsäck.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det är bara oktober, men redan en bitande kyla i luften. Lasse Jonsson tycker sig se att det stora flyktingmottagandet har resulterat i ytterligare en grupp hemlösa.
– Absolut. Vi har blivit många fler och ibland får man inte plats på Stadsmissionen, det hade behövt vara dubbelt
så stort. Självklart ska man hjälpa flyktingar också, men det känns som att folk nu har glömt bort helheten. Det räcker inte med tillfälliga boenden, säger han.
Förra året var viljan att hjälpa folk i nöd väldigt stor, hur upplever du att det är nu?
– Viljan har minskat, och jag tror det beror på att det är så många som behöver hjälp. Folk ser inte ett slut på alla som tigger eller sover utomhus. Det senaste året har blivit sämre på många sätt. Soppköket har lagt ner och kyrkan har inte pengar för att hjälpa till lika mycket som förut.
"Skäms för att tigga"
Efter sina år som hemlös har Lasse Jonsson utvecklat reumatisk värk och han tycker att kommunens kortsiktiga tänk kring hemlöshet bara kommer att bli dyrare i längden.
– När människor inte får möjlighet att ha en långsiktig bostad isolerar de sig och lever som eremiter. Psykiska problem är jättevanligt och man skäms för att tigga pengar. Man blir inte frisk av att leva på det här sättet. Jag har barn, men vill inte kontakta dem när situationen är så här. Systemet fungerar inte, det är så mycket som är galet.
Vad är lösningen på hemlösheten?
– Bostäder så klart. Varför bygger man inte billiga bostäder? Det finns massor av möjligheter om man bara vill. Titta bara på hur Lund kan bygga studentbostäder. Men Malmö kommun vill inte.
Hur tror du att vintern kommer bli för er hemlösa?
– Det kommer bli ett helvete. Man hoppas ju alltid på att allting ska bli bättre, men det ser inte ut så.
Fotnot: Lasse Jonsson vill inte vara med på bild och efternamnet är, som han säger, "inte riktigt sant".