– Jag hittar saker hela tiden som jag glömt bort att vi hade, säger mamman.
Daniel, som var tolv år när familjen tvingades ut på gatan, har krupit upp på sängen i sitt rum och säger inte så mycket när föräldrarna berättar om tiden som varit. Men han är glad att han och storasystern, som är i 20-årsåldern, äntligen har fått varsitt eget rum. För första gången på ett och ett halvt år kan han bjuda hem kompisar igen.
– Det känns bra, säger han.
”Jag blev helt hjärntvättad”
I vintras berättade Dagens ETC för första gången om tvåbarnsfamiljen i Mölndal som blev hemlös sedan de vräkts på grund av hyresskulder i början av 2014. Pricken hos Kronofogden gjorde det omöjligt att få ett nytt lägenhetskontrakt, men när familjen ansökte om att få ett socialt kontrakt, där kommunen går in som garant för att hyran blir betald, fick de blankt nej. Familjen ansågs för välfungerande för att få socialhjälp. Att de stod på gatan och att fanns ett minderårigt barn i familjen spelade ingen roll, trots att regeringen sedan länge infört nolltolerans mot barnvräkningar.
– De har fått en att känna sig helt värdelös. Jag blev helt hjärntvättad till slut och tänkte att vi inte har rätt till en lägenhet, fast vi ju fått rätt i domstolen, säger mamman.
Hon sitter i soffan och familjens katt vilar på en filt intill. Vägen för att få fast tak över huvudet har inte varit lätt. Det krävdes dubbla domar i förvaltningsrätten och skarp kritik från IVO, inspektionen för vård och omsorg, innan kommunen i början av sommaren till sist hörde av sig och erbjöd ett socialt kontrakt. Om Mölndals stad istället valt att följa det första domstolsutslaget som kom förra sommaren hade familjen besparats ett år i hemlöshet.
Ingen vill ge svar
När Dagens ETC söker ansvariga tjänstemän på Mölndals stad är det ingen som vill svara på frågor om ärendet. Istället blir det Jerker Halling (V), nytillträdd ordförande för sociala utskottet, som får svara. Han är kritisk till att familjen inte fått hjälp förrän efter ett och ett halvt år.
– Jag tycker att det är helt galet. Det är inte okej, säger han.
Han säger att kommunen nu infört en ännu tydligare policy mot barnvräkningar.
Är det här det sista fallet där ett barn vräks i Mölndal?
– Ja. Det får bara inte ske, säger Jerker Halling.
Utifrån sett är det omöjligt att gissa att familjen varit hemlös i över ett år. Pappan jobbar, mamman är hemma med sjukpenning och familjen har inga sociala problem. Men att inte ha en fast punkt i tillvaron har tärt på dem. Socialtjänstens egen utredning visar att hemlösheten har gjort Daniel orolig och påverkat hans skolresultat negativt. Hela familjen har mått dåligt.
Efter ett och ett halvt år utan fast tak över huvudet är flytten till trean i Mölndal en stor lättnad för alla.
– Bara att kunna stänga en dörr bakom sig. Vi har inte kunnat ha något privatliv överhuvudtaget, det har verkligen tärt på relationerna, säger pappan.
Fotnot: Daniel heter egentligen någonting annat. Detaljer i texten har ändrats för att familjen inte ska kunna identifieras.