I år fick rättsväsendet 1,9 miljarder kronor extra av regeringen, totalt hamnade anslaget på 33,5 miljarder kronor. Till 2023 och 2024 lovar Morgan Johansson (S) mer pengar till Polisen, en ökning av anslagen med 2,3 miljarder kronor per år.
Moderaternas svar på regeringens löfte kom direkt:
– Det räcker inte, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell.
– Vi kommer att lägga till mer pengar.
För Polisen betyder det att de kommer att få mer pengar än vad de bett om. Men hur pengarna ska användas är inte klart.
Tvingades gå till domstol
Det är inte lätt att tränga in i hur polisen använder sina resurser. Hur många som arbetar i yttre tjänst är till exempel hemligt. Polistidningen tvingades gå till domstol och fick ändå bara ett ofullständigt svar.
Enligt det var 9 000 poliser anställda i vad de kallar den yttre verksamheten, men det inkluderar också en rad andra verksamheter. I statsbudgeten påpekades att ”enbart 7 000 poliser arbetar i yttre tjänst”. De arbetar dessutom i treskift och helger så hur många poliser som arbetar med ordning och brottsbekämpning utanför polisstationerna vägrar Polisen berätta, det är sekretessbelagt.
Majoritet är administrativa
Men det finns 33 726 anställda i myndigheten. Av dem är 20 942 poliser. Det betyder att nästan 80 procent av de anställda och cirka sex av tio poliser inte arbetar i yttre tjänst.
Regeringen har lovat att antalet anställda ska öka med 10 000 fram till och med 2024. Morgan Johansson och hans företrädare som ansvarig för polisen, Mikael Damberg (S), har sagt att antalet poliser kommer att öka till cirka 25 000 och antalet anställda hos polisen kommer att bli närmare 40 000.
Men vad de nyanställda ska arbeta med framgår ingenstans. Och inte ens riksdagen har fått veta hur många poliser som arbetar i yttre tjänst.