I ett hörn finns glöggen och skålar med skumtomtar och pepparkakor, och från en högtalare spelas julmusik. Resten av rummet är fyllt av bord, ett för varje familj, och på dem väntar hundratals julklappar som ännu inte har slagits in. Det ska föräldrarna få göra själva till sina barn i lugn och ro, när de har fått med sig klapparna hem. Ett berg av omslagspapper med klassiska motiv tillsammans med tejp och presentband får föräldrarna välja bland för att ta med sig.
Linda och Tom pratar med varje familj, går igenom påsarna med julklappar – från klockan tio på förmiddagen till klockan elva på kvällen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
En person kommer in genom dörren och går fram till Tom för att hämta sina julklappar. Linda, som inte har en familj att ta hand om för tillfället, ser hur personen som kom in nästan faller samman vid presentbordet, med tårar rinnande nerför kinderna. Hon undrar vad som händer, men förstår ganska snart. Ett företag har skänkt ett paket med en weekendresa som har lottats ut till två av familjerna, och personen som precis gick in har vunnit.
– Jag har aldrig åkt på en semester med mina barn, får personen ur sig.
Vill förbli anonyma
”Secret Santa Jönköping” har växt fram i en tid när tolv procent av Sveriges barn beräknas leva i absolut fattigdom, enligt en definition av forskaren Tapio Salonen på Linnéuniversitet. Det ska inte blandas ihop med alla de människor i världen som lever i extrem fattigdom – med 15 kronor om dagen att leva på. Men det är en fattigdom som är kännbar i ett land som Sverige. Det handlar om att inte ha råd med det självklara, som nya kläder och mobilabonnemang. Eller julkappar till barnen.
– Vi har en väldigt motsägelsefull utveckling. Utvecklingen av levnadsstandarden har för de allra flesta varit gynnsam. Men samtidigt har skillnaden mellan de som har och de som inte har ökat. Inkomst-ojämlikheten har ökat snabbt i Sverige, säger Tapio Salonen.
Han fortsätter:
– Den generella bilden är att föräldrarna försakar för egen del för barnen. Men lever man under väldigt knappa ekonomiska villkor så har man inte mycket att välja på.
Skickar mejl med önskelista
I Jönköpings kommun får 1 179 hushåll försörjningsstöd, enligt de senaste siffrorna från juni i år. Och då är siffrorna ändå bättre i Jönköping än i många andra kommuner. Antalet hushåll som är berättigade försörjningsstöd har minskat med en tredjedel under de senaste fyra åren. Men samtidigt har försörjningsstödet under flera år inte höjts i samma takt som konsumentprisindex i Sverige. Det är svårare att leva på de pengarna i dag än det var för bara några år sedan.
Det är bland annat för de här familjerna som ”Secret Santa” finns. Tillsammans med givarna försöker de hjälpa alla som ber om hjälp.
– Det är egentligen inte så noga för oss varför den som söker hjälp är i den situationen som den är i just då. Den reder inte ut det och behöver hjälp, och då löser vi det, säger Linda.
Systemet är enkelt. De familjer som behöver hjälp skickar ett mejl till Secret Santa med information om barnens ålder, kön och intressen. Och, framför allt, vad de önskar sig i julklapp. Tanken är inte bara att ge barnen en julkapp utan att kunna skänka dem det som verkligen finns på önskelistan.
– En fyraårig tjej kanske önskar sig en Barbie-docka, medan en annan önskar sig Transformers. Det vet man inte, säger Linda.
Önskelistor delas ut
Samtidigt kan företag och privatpersoner anmäla intresse om att de vill hjälpa. Barnens önskelistor fördelas sedan bland de som anmäler sig. Och på ett utsatt datum lämnas alla julklappar in till Linda och Tom. Klapparna fördelas familj för familj och finns att hämta ut på ett annat datum då de som behöver hjälpen får komma och hämta ut dem.
– Vi får så mycket kramar den dagen. Jättemycket kärlek. När den kvällen är slut är vi utpumpade, det ska vi inte sticka under stol med. Den är fylld med så ofantligt mycket känslor, glädje och tårar. Oftast är det glada känslor förstås, men det är så mycket, säger Linda.
Ska en sådan här verksamhet verkligen behövas i ett modernt välfärdssamhälle?
– Nej, jag tycker att det är ett nederlag för välfärdssamhället att vi har människor som befinner sig i sådan ekonomisk utsatthet. Samtidigt får man säga att de som stödjer människor på det här sättet förtjänar all respekt, säger Ilan De Basso (S), oppositionsråd.
Han fortsätter:
– Men det är helt klart så att det här hör inte till ett modernt välfärdssamhälle att människor lever på så små marginaler. Att de här organisationerna behövs visar att vi behöver göra större ansträngningar för att jämna ut inkomstklyftorna.
Slog hårt mot kommunerna
Just i Jönköpings kommun har det däremot under de senaste åren tagits steg för att göra just det. Inför 2014 beslutade alliansledningen i kommunen att satsa på något som, lite oväntat, närmast kan beskrivas som keynesianism. Det var i en situation då antalet hushåll som fick försörjningsstöd i kommunen skenade. 1 770 hushåll i kommunen fick försörjningsstöd i januari 2014. Efter Reinfeld-regeringens förändringar i bland annat a-kassan fanns dessutom plötsligt fler personer som av olika anledningar saknade de skyddsnät de hade haft tidigare.
Det här slog hårt mot kommunerna. Även om det är staten som bestämmer nivåerna i försörjningsstödet så ligger själva utgiften på kommunerna. I Jönköping var situationen ansträngd. I den här situationen beslutade alliansstyret, med ansvarigt kommunalråd Andreas Sturesson (KD) i spetsen, att börja anställa i stället för att ge försörjningsstöd.
– Vi pekade ut två huvudsakliga arbetsuppgifter, det sociala innehållet i äldreomsorgen och stödfunktioner inom skolan. Det var en fullständig nyhet när det dök upp i budget hösten 2013. Det ställde nämnden och förvaltningen inför en utmaning att här ska vi plötsligt leverera, säger Sturesson.
Kommunen skapade tjänster
På en direkt fråga om hur många av dem som befann sig i försörjningsstöd i kommunen som kunde gå direkt in i arbete om det fick möjligheten svarade socialtjänsten då 200–300 personer. Kommunen beslutade då att tillsätta 250 sådana kommunala jobb. Efter det har satsning fortsatt med 120 nya jobb per år.
– Det är en stor anledning till att vi har plockat ner nivåerna med en tredjedel på tre och ett halvt år. Det som är det mest positiva är faktiskt inte den siffran utan att minskningen även sker bland det långvariga försörjningsstödet, säger Sturesson.
En stor del av de som fick jobben gick sedan vidare till antingen andra jobb eller studier. Det blev en direkt förändring av de hushållens ekonomi.
– Det ser grymt bra ut. Men, för att använda en socialdemokratisk devis, jag är stolt men inte nöjd.
Det låter närmast som keynesianism – det är väl inte direkt kristdemokratisk politik?
– Du får kalla det vad du vill. Men där är trots allt en tidsbegränsning. Min tanke var att det är lättare att gå från ett jobb till ett annat än att gå från försörjningsstöd till det första jobbet, säger Sturesson.
Förändringarna till trots finns det ingenting som tyder på att den yttersta hjälpen kommer att sluta behövas. Och i år, som alla andra år, strömmar människor till Secret Santa för att både be om, och erbjuda, hjälp. Redan under de två första dagarna, arbetet påbörjades för en vecka sedan, erbjöd sig 71 personer att hjälpa till med att köpa julklappar.
– Folk har ett enormt hjärta här, det måste vi ändå säga. Man måste komma ihåg att hamna i trubbel kan vi allihop göra, vi måste vara ödmjuka inför att nu måste vi kunna hjälpa till, säger Julia i ”Secret Santa Jönköping”.