Hälsningen i flaskan utlovar hittelön – på 50 öre.
Bild: Statens Fastighetsverk (skärmdump)
Dagens ETC
Två papperslappar med hälsningar i en brun glasflaska gömd inuti en stor staty av bly. Det hittade hantverkarna som just nu renoverar Kungliga slottets södra fasad. Den ena hälsningen är från 1990-talet. Och den andra är nästan 130 år gammal.
– Det är ganska vanligt och alltid roligt att hitta hälsningar på det här sättet, säger metallrestaureraren Leif Larsson som hittade tidskapseln.
När Dagens ETC ringer håller Leif Larsson och kollegorna på med ett lyft och vi får ringa tillbaka tio minuter senare.
– Ja, det var en annan trofé som vi jobbar med här på verkstaden.
Det var metallrestaureraren Leif som upptäckte den gömda glasflaskan i arbetet med slottets trofégrupper.
– Vi hittade en flaskpost! En brun flaska. Den låg i den sista trofén som vi demonterade.
Fasadrenoveringen av Kungliga slottet är den största i modern tid, omfattar drygt 30 000 kvadratmeter fasad och beräknas vara färdigt år 2050. Arbetet med de sex trofégrupperna på södra sidan håller på fram till i sommar.
Hur kändes det när du hittade flaskan?
– Det är alltid roligt. Det är ganska vanligt att hitta gamla meddelanden och sånt som hantverkare har gömt i sina jobb. Det är något som känns spännande som man gör för kommande generationer, säger Lars Larsson.
”Sat up Ståtn Vid Slottet”
Tidskapseln, en gammal ölflaska, innehåller två korta brev och är från slutet av 1890-talet. Den första lappen skrevs av hantverkaren A. Jansson:
”Stocholm den 5 …. 98 Efter Som Jag Har Warit och Sat up Ståtn Vid Slottet Så utt lofvar Jag 50 öre vem Som Sänder mig den lappen Till mig min adres är A Jansson Sinnerstad Födt Febr 1863 Mörlunda”, står det på lappen som är skriven på kvittot för en prenumeration på Dagens Nyheter.
Den som hittar brevet och skickar hem det till Jansson ska alltså få hittelön. Men priset är inget du blir rik på. Med dagens pengavärde motsvarar Janssons utlovade femtio ören drygt 40 kronor.
Flaskan har öppnats en gång tidigare och då lade man till det andra brevet, berättar Leif Larsson. Han var nämligen med då också. För drygt 30 år sedan var Leif helt ny i yrket, och arbetet på Kungliga slottet var ett av hans första jobb.
– Vi hittade den på 90-talet, och jag var med i den renoveringen. Sen hade jag glömt bort den helt och hållet. Men så fort jag såg den klarnade det till. Direkt.
Skriver ny flaskpost
Tillsammans med kollegan Cai Zetterström skrev Leif under det andra brevet på 90-talet. Hantverkarna berättar att utsikten från Slottsbacken har varit magnifik – speciellt under soliga dagar – och att de kunde följa uppbyggnaden av nedbrunna Katarina kyrka på Söder.
När det i höstas var dags att återigen öppna tidskapseln skedde det under högtidliga former i närvaro av hantverkare, myndighetstjänstemän och Anders Scherman som är slottsarkitekt för slottets fasad. Lars Larsson berättar att man nu ska skriva en ny lapp. Den kommer troligtvis att få en egen flaska.
– Vi kommer att skriva och berätta om hur vi tyckte att jobbet var, hur kul det har varit och att jag har varit med om två restaureringar. Sen kan man inte gå in allt för mycket på djupet, det får inte plats.