– Huset är i för dåligt skick. Vi har fått ett föreläggande om att vi antingen måste rusta eller riva, och rusta blir för dyrt, säger Rickard Johansson.
En annan orsak till att huset ska rivas nu är att den intilliggande Klockarhagsskolan behöver byggas ut. Antalet elever har ökat och fortsätter att öka, huvudsakligen för att många asylsökande barn har kommit till Hällefors.
– Vi räknar med att skolan har ett ökat lokalbehov i tio år fra-över innan antalet elever minskar igen, säger Rickard Johansson.
För att möta skolans behov ska det uppföras modulhus på platsen där Hemgården 13 B står. Modulhusen är byggda på ett sätt som gör att de enkelt kan förvandlas till seniorbostäder i framtiden.
– De kan förvandlas till lättillgängliga lägenheter med hög standard genom några enkla handgrepp, säger Rickard Johansson.
Modulhusen anländer den 1 december. Rickard Johansson räknar med att Hemgården 13 B rivs under oktober.
Först i landet
Redan 1922 väcktes tanken att Hällefors kommun tillsammans med bruket skulle bygga någon form av pensionärsbostäder eller ”änkehem”, eftersom kvinnornas medellivslängd då var avsevärt längre än männens. På den tiden var merparten av invånarna torpare, skogs- eller industriarbetare och bodde i bostäder som ägdes av Hällefors bruk. Så när de gick i pension tvingades de lämna sina centrala bostäder och flytta, ofta till ett förfallet torp i skogen eller in på ålderdomshemmet.
Men det dröjde till 1935 innan tanken blev verklighet. Då byggdes Hemgården 13 B och tre andra radhuslängor. Hällfors ska ha varit först i landet med att bygga pensionärsbostäder och projektet väckte nationellt intresse. En mängd delegationer från andra kommuner kom på studiebesök och 1936 användes Hemgården för att illustrera folkhemstanken i en socialdemokratisk valfilm. Ytterligare tre radhuslängor byggdes 1944 och 1957. Arkitekt för samtliga radhuslängor var stockholmaren Dag Ribbing.
Kulturhistoriskt värde
Men tiderna förändras och redan på 70-talet hotades Hemgården av rivning för första gången. Då backade Hällefors bostäder efter protester från ortsbor som ansåg att Hemgården hade ett kulturhistoriskt värde. Det fanns planer på att förvandla Hemgården till ett museum och möbler samlades in, men planerna gick i stöpet.
Under 2000-talet hotades Hemgården av rivning igen. Det fanns för många tomma bostäder i Hällefors och kommunen tecknade ett avtal med staten och fick bidrag för att riva hus. Men även denna gång klarade sig Hemgården. Men 2009 revs sex av längorna, bara 13 B lämnades kvar. Bland annat för att det var den enda längan som hade två originallägenheter kvar. I samma veva prövade länsantikvarie Raul Hjärtström på Länsstyrelsen om Hemgården skulle byggnadsminnesförklaras. Han konstaterade att Hemgården har ett kulturhistoriskt värde, men att radhuslängorna har förändrats för mycket genom ombyggnader mot ursprungsritningarna för att byggnadsminnesförklaras.
– Och nu rivs även den sista kåken för att lämna plats åt skolans ökade behov. Men vår tanke är alltså att området ska bli seniorbostäder igen på sikt, säger Rickard Johansson.