VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Studio Ung har funnits i ett år och idén är att erbjuda kostnadsfria, kreativa studior till unga i åldrarna 16–25 år. I dagsläget har vi tre olika studior; Kompisstudion, Studio Konst och Studio Street. För oss är den sociala biten lika viktig som den kreativa, det här ska vara en mötesplats dit alla ungdomar, oavsett bakgrund och ekonomiska förutsättningar, ska kunna komma och känna sig välkomna, säger Anna el Yafi.
En av de flitigaste besökarna är Setayesh som är 17 år och älskar konst. Hon kom från Iran till Sverige för knappt 1, 5 år sedan och är på Midsommargården minst tre gånger i veckan, trots en dryg timmes resväg.
– Jag känner mig hemma här, jag har fått svenska kompisar och till och med blivit volontär på Rosa Stationen Telefonplan. Men det jag gillar allra mest är Studio Konst, jag vill bli konstnär, säger hon och fortsätter virka på ett armband.
”Känns väldigt tillåtande”
En annan som har hittat till Midsommargårdens Studio Ung är 23-åriga Siri Lundh som nyligen har flyttat från Göteborg till Stockholm.
– Jag bor här i närheten och såg en skylt om Studio Street vid tunnelbanan. Det är andra gången jag är här och det är jättekul! Det känns väldigt tillåtande och lätt att haka på, man kommer när man vill och kan. Nu skulle jag vilja upptäcka andra aktiviteter här i huset också, säger hon.
Rosa Stationen Telefonplan är en annan av Föreningen Midsommargårdens aktiviteter. Den drivs i samarbete med Refugees Welcome Stockholm och är en plats där etablerade svenskar och nya svenskar möts över en kulturell aktivitet.
– På Rosa Stationen Telefonplan erbjuder vi ett kulturprogram varannan söndag och idén är att vi tillsammans upplever kultur för att sedan prata om det. Det handlar mindre om svenska språket och grammatik, och mer om gemensamma upplevelser och att skapa möjligheter för möten mellan olika människor. För några veckor sedan var filosofen Adam Wallenberg från bibliotekets filosofikafé här och ledde ett filosofiskt samtal, vilket visade sig vara en succé! Besökarna fick diskutera kärlek och hopp, var och en på sina villkor, det visade sig att det filosofiska samtalet var ett utmärkt sätt att få igång djupare diskussioner, berättar Anna el Yafi.
Nyligen fått sitt tredje avslag
En ny svensk som har hittat till Studio Ungs streetdance-klass via Rosa Stationen Telefonplan är 19-åriga Iqbal. Han flydde till Sverige från Afghanistan för tre år sedan och har nyligen fått ett tredje avslag på sin asylansökan.
– Livet är ganska svårt och när jag är ledsen eller trött är det fint att komma hit till Midsommargården, det får mig att glömma det som är jobbigt för en stund och jag har fått nya kompisar här, säger Iqbal.
Förutom Studio Ung och Rosa Stationen Telefonplan anordnar Föreningen Midsommargården även stickbio, klädbytes-eventet Swop, Alla-kan-sjunga-kör och Efterhäng – mat, mys och musik mellan dagishämtning och läggning.
– Vi vill att Midsommargården ska vara ett öppet kulturhus, vårt mål är att det ska finnas något för alla. Många av våra evenemang är gratis, men sedan hyr vi också ut våra lokaler till personer som håller egna kurser i dans och musik, och de kurserna kostar ju. Jag leder vår Alla-kan-sjunga-kör som är inne på sin femte termin nu och som har blivit jättepopulär, säger Marit Eriksson som är ansvarig för Föreningen Midsommargårdens lokaler och kurser.
– Om en vecka startar ytterligare en köraktivitet på Midsommargården. Den heter Språkkören och är ett samarbetsprojekt mellan studieförbundet Bilda, Refugees Welcome Stockholm, Kulturfyren och Föreningen Midsommargården. Där lär sig deltagarna svenska genom sång, och eftersom den kommer att vara samma dag som Alla-kan-sjunga-kören har vi planerat in gemensamma fikapauser för att skapa ytterligare en mötesplats mellan nya och etablerade svenskar, avslutar Marit Eriksson.