Mäklarföretagen själva medger att det förekommer lockpriser på marknaden. Budgivningarna kan stiga med så mycket som 50 procent jämfört med utsatt pris.
På Booli.se finns bland annat slutpriser på bostäder. Josephine Linghammar, marknadsansvarig, ser en ökning av lockpriser framför allt i storstäderna.
– Ibland kan det det svårt att sätta utgångspriser, men när det går över 15 procent tycker vi att det är ett lockpris. Det finns egentligen ingen definition av vad ett lockpris är. Men när mäklarna introducerade ”accepterat pris” sa de att slutpriset skulle hamna inom fem procent från det accepterade priset.
Accepterat pris indikerar vad säljaren är beredd att acceptera för att sälja sin bostad. Accepterat pris har varit etablerat i Göteborg, Malmö och Stockholm sedan 2012.
”Känns helt vansinnigt”
Janina Johansson, 33, och Kalle Leissner, 33, i Göteborg har varit på flera bostadsvisningar, men har insett att de är chanslösa när budgivningarna har startat.
– Priserna har gått upp väldigt snabbt, säger Kalle. Vi såg ett hus som låg uppe för en halv miljon, och sista gången vi kollade var det uppe i 1,7 miljoner. Det känns helt vansinnigt.
– Jag får en känsla av att det är oärligt. Man räknar ju ändå med att utgångspriset ska vara skäligt och ett pris som visar det verkliga värdet, säger Janina och fortsätter:
– Nu när bostadsmarknaden är så het gör väl mäklarna vad de kan för att få snurr på det. Men folk har också ett eget ansvar i budgivningarna. Många är helt galna och budar alldeles för mycket.
Rimligare utgångspriser
Det finns flera skäl till att säljare och mäklare väljer att sätta låga priser.
– Jag förstår att de säger att det kan vara svårt att sätta priser, men vi på Booli kan räkna ut priserna statistiskt och vi tror att man kan sätta mycket rimligare utgångspriser. Det är svårt som säljare eller mäklare att inte sätta lockpriser när många andra gör det. Om det är för dyrt kanske många väljer att inte gå på visningarna. Man vill ju få med så många som möjligt på budgivningen och det gör man genom att få så många som möjligt på visningen.
Någon lösning verkar inte finnas i en nära framtid. Dagens bostadsbubbla är uppbyggd av låga räntor, att det är lättare att låna pengar – och att det byggs för få bostäder.
– Grundproblemet är att det byggs för få bostäder och att det är en för trög och orörlig marknad, säger Josephine Linghammar. Trycket på marknaden hålls uppe av att många människor sitter i för stora hus och villor, och att de har svårt att byta ner sig av olika skäl. Behovet av nya bostäder är så stort att det nog kommer att vara så här ett tag till.
Läs vad mäklarna anser här!