De senaste veckorna har varit kantade av skriverier om interna konflikter inom Miljöpartiet och runt Märta Stenevi och vem som ska bli hennes nya språkrörskollega efter Per Bolunds avgång på kongressen i november.
På fredagsmorgonen stod de där tillsammans till slut ändå, Märta Stenevi och Daniel Helldén, som presenterades som valberedningens förslag till nytt manligt språkrör.
– Jag är glad, jag känner mig hedrad, men också ödmjuk över att det är kongressen som fattar beslutet om några veckor, säger Helldén på pressträffen på partikansliet vid Slussen i Stockholm.
Striden är dock inte avgjord ännu. Snarare att det är högst troligt att andra kandidater står kvar och utmanar honom på kongressen om en månad.
– I Miljöpartiet skulle jag säga att det inte är en risk. Det kommer ju såklart hända. Vi har väl inte haft något manligt val där det inte har varit flera kandidater. Det hör till, säger han till Dagens ETC.
Vem tror du har störst chans?
– Det vill jag inte spekulera i. Alla andra kandidater har ju på sig till söndag att meddela valberedningen.
Märta Stenevi och Daniel Helldén företräder två olika linjer inom Miljöpartiet, där Stenevi propagerat för att bredda politiken med sociala frågor, jämställdhet och rättvisa, medan Helldén står för att fokusera tydligare på kärnfrågan om klimatet.
Det har ofta målats ut som att Stenevi står mer till vänster medan Helldén företräder en position mer i mitten.
Eniga om att stoppa SD
Som gruppledare för MP i Stockholm gjorde Daniel Helldén ett kontroversiellt byte när han 2018 gick över till att samarbeta med borgerliga partierna.
Märta Stenevi framhåller att hon och Helldén har samarbetat väl förut i många sammanhang, och säger till Dagens ETC att hon inte vill kommentera gamla kommunpolitiska vägval.
– Däremot kan jag ju konstatera att en viktig del i den diskussionen var att hindra SD från att få inflytande och det är både Daniel och jag mycket besjälade av. Vi ser ju nu vad SD:s inflytande på rikspolitiken har lett till. Där vi har en situation där Sverige ökar utsläppen mitt i brinnande klimatkris. Där det blir en allt starkare repression. Så att SD:s inflytande på svensk politik behöver begränsas, det är Daniel och jag till hundra procent överens om, säger hon.
Känner du oro för att han kommer vilja gå mer åt höger i samarbeten även på riksplan?
– Det politiska landskapet har förändrats sen jag gick med i partiet för elva år sedan. Den här breda mitten som Annie Lööf sökte finns inte. I stället står Miljöpartiet idag i den vänstra delen av det här politiska landskapet. Det hänger också ihop med att borgerligheten helt har abdikerat från alla typer av fri- och rättighetsfrågor och istället nu går allt djupare in i nationalism och konservatism och med repressiva åtgärder. I det landskapet blir det ju extremt viktigt att Miljöpartiet håller den här positionen. Och också fortsätter att stå upp för individens fri- och rättigheter, på det sätt som vi grundades i och som vi alltid har gjort. Det ser jag som en väldigt viktig uppgift, men jag ser inget annat än att den uppgiften ligger till vänster i det politiska landskapet i Sverige idag.
Så hur ser du på att Daniel Helldén valde att samarbeta med M, KD, C och L i Stockholm, och att något liknande skulle ske på riksplan?
– Jag ser inte att det överhuvudtaget skulle vara aktuellt för oss att göra på riksplan. Och det tror jag inte att Daniel gör heller. Sen är kommunpolitik alltid en annan historia och jag har ingen anledning att recensera våra kommunpolitiker i det.
Vill ha Jan Jönsson
Daniel Helldén betonar att han inte vill se något liknande samarbete högerut på riksplanet.
– Rikspolitiken är något helt annan än den lokala politiken. Det går inte att jämföra. Som det ser ut nu har ju Tidöpartierna ställt sig i ett hörn som inte går att samarbeta med, säger han.
Är du ändå öppen för möjligheten att samarbeta med något eller några av de partierna?
– Liberalerna när jag fortfarande ett hopp om att de ska bli som Jan Jönsson (före detta socialborgarråd i Stockholm) och gå tillbaka till sin socialliberala ådra. Där finns ju någonting. Frågan är om det lyckas.
Var går din röda gräns?
– SD finns ju aldrig. Och som Moderaterna och Kristdemokraterna ser ut nu så finns det ingen möjlighet.
Hur skulle en realistisk drömkoalition som styr Sverige efter nästa val se ut?
– Jag tänker att det då är oppositionspartierna som skulle vara en bra koalition.
S, V, MP, C alltså?
– Ja. Jag är ju inte så säker på att S skulle släppa in V dock. Det har de ju aldrig velat göra.
Men du skulle gärna ha med dem?
– Jag har ju styrt med dem i Stockholm och jag tycker att de är ett bra parti. Sen blir det ju alltid krångligare när man är fler partier.
Hur påverkas partiet av de här konflikterna som utmålats i media senaste tiden?
– Det är aldrig bra för partier om det diskuteras interna saker istället för politiken.