– Det är både upprörande och sorgligt att SD öppnar upp för att svika tre miljoner hyresgäster, sa Vänsterpartiets bostadspolitiske talesperson Malcolm Momodou Jallow till Dagens ETC.
Nu stämmer även Miljöpartiets nyvalde språkrör Daniel Helldén in i kritikerkören.
– Det vore otroligt olyckligt för hyresgästerna i landet. Förslaget innebär ju att det successivt blir marknadshyror för hela beståndet, säger han.
– De som har sämre förutsättningar kommer att få det ännu svårare. Det är väldigt markanta höjningar det handlar om. Det är bara titta på Berlin till exempel, där hyrorna har fördubblats när man gjort såna här förändringar.
Sverigedemokraternas bostadspolitiska talesperson Mikael Eskilandersson säger alltså i en intervju med Altinget att de är öppna för att förhandla i frågan inom regeringssamarbetet, men vill inte gå in på vad de kan tänkas erbjudas i gengäld av regeringspartierna. Han säger också att ”hyressättningsfrågan inte är en hjärtefråga för partiet, så som invandringspolitiken eller trygghetsfrågorna”.
”Räknar med få något tillbaka”
Att SD öppnar för att svänga om frågan ser Daniel Helldén som antingen förhandlingsspel eller att de faktiskt svängt på riktigt.
– SD räknar väl med att få något tillbaka för att göra det. Eller så håller de faktiskt på att ändra sin politik, säger han.
Centerpartiet tog emot utspelet från SD med glad förvåning.
– Jag är förvånad att de är beredda att svänga, men jag välkomnar om de tar steget, naturligtvis, säger Alireza Akhondi (C), bostadspolitisk talesperson, till Dagens ETC.
Akhondi har, med anledning av detta nu lämnat en interpellation till bostadsministern där han ställer frågor om det är regeringens avsikt att genomföra en hyresreform under denna mandatperiod och om ”vi då kan vänta oss en reform som grundar sig på den redan genomförda utredningen?”.
Interpellationen ska besvaras 11 december i riksdagen, men inte av bostadsministern utan av justitieminister Gunnar Strömmer.
Dagens ETC har sökt både bostadsministern och justitieministern utan framgång, men enligt bostadsminister Andreas Carlsons pressekreterare beror detta på att ”hyreslagstiftningen ligger under justitiedepartementet och då går frågan till det statsråd som äger lagstiftningen”.
Daniel Helldén förstår att Centerpartiet gläds åt SD:s öppning i frågan.
– Jag förstår deras position, det här är ju deras politik.
Majoritet för marknadshyror
Själv föreslår Daniel Helldén en rad andra åtgärder för att komma åt bostadskrisen.
– Vi vill behålla och utveckla investeringsstödet. Det är otroligt viktigt i det här läget, att först och främst se till att vi har det helt enkelt. Sedan vill vi se bygglån som utgår ifrån statslåneräntan. Vi behöver också höja bostadsbidragen. Det lättar upp för dem som har problem att betala idag, säger han.
– Att gå på och höja hyran så mycket slår hårt mot så många stora grupper, det skulle vara väldigt olyckligt.
Om SD skulle göra verklighet och svänga i frågan betyder det att det finns en klar riksdagsmajoritet för marknadshyror. Daniel Helldén menar att det skulle vara svårt att sätta emot något då.
– Om SD svänger och hela Tidögänget, är det inte mycket vi kan göra åt det.
I Januariavtalet 2019 gick både Socialdemokraterna och Miljöpartiet med på att ge upp frågan om fri hyressättning i nyproduktion, till förmån för Centerpartiet.
Hur ska väljarna kunna lita på att ni inte gör något liknande igen, om du skulle leda Miljöpartiet i en ny rödgrön regering?
– Det viktigaste nu är att vi arbetar på i oppositionen så att vi inte behöver få till några sådana avtal igen. Men man kan aldrig förutsäga hur det politiska landskapet ser ut om tre år.
Miljöpartiet har närmast abonnerat på bostadsministerposten de föregående mandatperioderna, är det en portfölj du själv är intresserad av?
– Det är inte något jag har funderat över. Jag har ju sagt tidigare i media att jag gärna skulle bli infrastrukturminister, men det är alldeles för tidigt att säga något om, det får vi återkomma till. Det handlar ju också om vilka frågor vi väljer att prioritera som parti, säger Daniel Helldén.