Det är så Daniel Helldén har framstått i media inför språkrörsvalet i Miljöpartiet på kongressen om drygt två veckor.
Men bilden är inte rättvisande, åtminstone inte enligt huvudpersonen själv.
– Jag skulle säga att jag är mer vänster än höger, säger Daniel Helldén till Dagens ETC.
– Samtidigt är jag en grön politiker, som har hållit på i 23 år i Miljöpartiet och vet hur den gröna delen i den politiska skalan slår in i allting och det tycker jag är viktigt att vi vidhåller och står upp för. Framförallt är jag grön, men jag är mer vänster än höger.
Vilka frågor är det som gör att du framförallt definierar dig som vänster?
– Jag tror att det slår igenom i fördelningspolitiska frågor. Nu har inte jag personligen arbetat så mycket med dem, men jag har alltid tyckt att det är viktigt att man ser till att alla delar av samhället kan klara sig och vara med i omställningen. Ibland när vi gjort reformer kanske vi har glömt bort att även se till de som har sämre resurser och bor på landsbygden till exempel, och inte har samma förutsättningar som de som bor i storstäderna.
Som exempel på att han inte är rädd för att höja skatten om välfärden kräver det nämner han tiden då han var med och styrde Stockholms stad i den rödgrönrosa koalitionen 2014-2018.
– För att klara av att få ordning på skolan och äldreomsorgen så höjde vi skatten ett par steg där. Vi tyckte att det var viktigt och det behövdes i det läget. Och det tycker jag är en självklarhet. Man tittar på vad som behövs, och är det så att det behövs för att vi ska klara den generella välfärden, då ska man göra det. Och det gjorde vi.
Samtidigt släppte du fram väldigt mycket högerpolitik under mandatperioden därefter, som utförsäljning av allmännyttans hyresrätter och skolfastigheter.
– Alltså, vad vi gjorde 2018 var ju att stänga ut SD från makten, säger Daniel Helldén bestämt.
– De hade blivit vågmästare, och det hade inte blivit bra. Det hade blivit som i riksdagen, ett parti som kan sitta ner och diktera och dra i alla trådar. Själva grundskälet till att vi gjorde det samarbetet var ju att de inte skulle få något inflytande och det fick de inte heller. Där tycker jag vi gjorde helt rätt. Och i de förhandlingar som gjordes så lyckades vi dessutom driva igenom en enorm massa grön politik.
Hur var det då med utförsäljningen av allmännyttan, runt ett par tusen hyresrätter såldes ut under den mandatperiod då MP styrde ihop med den borgerliga majoriteten i Stadshuset?
– Vi hade ett politiskt program för bostadsförsörjningen i Stockholm och hur man skulle försöka få en mera blandad stad, som vi tog fram redan när vi satt med Socialdemokraterna. Där det var en överväldigande majoritet hyresrätter så kunde man gå med på vissa ombildningar. Det var ju egentligen någonting som låg i partiets program för hur vi hade bedömt att staden borde utvecklas. Det hade inte så mycket att göra med de borgerliga partierna. Däremot så fick inte de igenom någonting på de områden som de ville. Det låste vi ute. Vi blockerade ombildningar i hela innerstaden och närförorter där de önskade att saker skulle hända. Det var ju totalt 11 stadsdelsområden av 113 där det kunde förekomma någon som helst ombildning.
Ni sålde även ut skolfastigheter. Till exempel var ni med och släppte igenom försäljningen till Engelska skolan i Gubbängen, vilket väckte hård kritik, men som slutade med att IES själva drog tillbaka köpet. Det är väl ändå en politik som är mer höger än vänster?
– Jo, men även när vi satt med Socialdemokraterna sålde vi samhällsfastigheter. Det var ingenting som var unikt för den mandatperioden i Stockholm. Det har att göra med det enormt stora fastighetsbestånd som Stockholm stad har. Det var absolut ingenting som jag förordade, men det var vissa sådana förändringar som gjordes i fastighetsbeståndet. Sitter man och styr så kan man ju inte få allt. Vi fick otroligt mycket.
På ett generellt plan, finns det inte en given risk i att om man fokuserar fullt ut på klimatet, som du aviserat som Miljöpartiets framtida linje, så är man samtidigt beredd att kompromissa om alla andra frågor?
– Det finns många frågor som man aldrig kan kompromissa om. När vi satt i förhandlingarna i Stockholms stad krävde vi till exempel att KD eller M inte skulle få ta socialborgarrådsposten, utan då gick den till Jan Jönsson, liberalen som kallar sig gängens värsta fiende. Vi gjorde ett antal sådana blockeringar. Det finns otroligt viktiga frågor som inte är klimat- och miljöfrågor som man måste skydda i sådana sammanhang, och det gjorde vi..
Tycker du att det är beklämmande att ha fått en högerstämpel?
– Jag är förvånad över att det har blivit så, säger Daniel Helldén.
– När jag tillträdde som borgarråd i opposition 2011 så var det en diskussion om att jag var för mycket vänster och att det skulle skada partiet. Och nu är det att jag är för mycket höger. Det är jättekonstigt. Att säga att jag skulle vara en högerpolitiker är ju helt fel. Jag har aldrig befunnit mig där.
Vill du försöka tvätta bort den här högerstämpeln?
– Tvätta bort, vet jag inte. Men jag började politiskt när jag bodde i Gnesta och höll på utomparlamentariskt med en miljögrupp som arbetade aktivt mot kommunen och försökte påverka allting, och var aktiv i Nej till EG. Sen kom Miljöpartiet och frågade om jag ville ta deras post i byggnadsnämnden. De tyckte att det var bättre att jag satt med än att bara sitta utanför och ha massa synpunkter. Så jag har ju en utomparlamentarisk, mer frihetlig grön sida, som har fallit bort medan jag har ställt om hela Stockholmstrafiken och ägnat mig åt de sakerna. Den sidan har vi i princip aldrig pratat om när jag har varit i Stockholm.
Rättelse: I en tidigare version av texten framstod det som att MP även varit med och bidragit till privatiseringar inom vården i Stockholms stad. Det stämmer inte.