Konflikten kring vem som äger marken längs Drakskeppsvägen i Täby, och vem som ska ha till-gång till den, fortsätter. Höga staket, rabatter, välklippta gräsmattor och bryggor långt ut i vatt-net indikerar på alla sätt att marken är privat, och att allmänheten inte har tillgång dit. Men enligt lantmäteriets kartor tillhör marken längs vattnet kommunen.
Efter att Dagens ETC först uppmärksammade hur områdets villaägare ockuperat marken anordnades en badaktion av Folkets bad, för att belysa situationen och ta tillbaka utrymmet. En av badgästerna var Joel Svensson, som tycker det är synd att helikopterplattan ska rivas.
Läs även: Täby kommuns förklaring till olovliga bryggorna: ”Vi vet inte var gränserna går”
– Det är tragiskt, det betyder att vi förlorar vår nya kommunala helikopterplatta. Folkets bad uppskattade att någon ville donera den, även om det inte blev rätt i lagens mening, säger han.
Helikopterplattan har seglat upp till förstaplats på badkartan.se som listar badplatser i Sverige, och har fått gott om positiva recensioner på Google maps.
– Jag tycker att kommunen borde göra någonting av det här nu när vi ändå etablerat Folkets bad där, de kan ta hand om den här badplatsen. Det är ett väldigt uppskattat bad, säger Joel Svensson.
”Har pågått så länge”
Täby kommun utreder just nu vad som gäller för marken, vilket Joel Svensson tycker det är bra, även om han ställer sig frågande till att inget gjorts tidigare.
– Det här har pågått länge utan att kommunen har brytt sig. Nu när det blev uppmärksammat så gick det väldigt snabbt, det tyder ju på att någonting inte fungerar i Täby kommun.
Liknande situationer återfinns på flera håll i Sverige, och om strandskyddet och allemansrätten ska skyddas måste åtgärder vidtas, enligt Joel Svensson.
– Då måste man få till en ordning. Kommunerna som inte klarar av att sköta det här borde heller inte få göra det.
Ska bort senast i mars
Helikopterplattan som badaktionen var fokuserad till har byggts framför ett av husen längs den berörda stranden. Både helikopterplattan i sig och bryggan ut till den är byggda utan lov, och i februari i år beslutade länsstyrelsen att de och en annan brygga ska rivas då marken är skydds-värd för växt- och djurliv, vilket bryggorna riskerar skada. Beslutet överklagades till mark- och miljödomstolen, och i fredags gav de sitt besked: överklagan avslås och länsstyrelsens beslut gäller. Senast den 31 mars 2023 ska bryggorna vara borta. Dessutom ska ägarna betala 12 800 kronor i avgift för den tid som länsstyrelsen lagt på att hantera ärendet. Beslutet kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen.
Ett tillsynsärende är inlett av Täby kommun beträffande tio fastighetsägare, och totalt sju bryg-gor utreds eftersom de misstänks bryta mot strandskyddet.