En julinatt för ett och ett halvt år sedan slogs 61-åriga Jeanette Bergström ihjäl i sitt hem utanför Hudiksvall. Hon hade då utsatts för misshandel i flera år av sin sambo. Tillfällena var så många och misshandeln så grov att det inte gick att dölja för människor i hennes närhet. Och Jeanette själv hade bestämt sig för att hon måste lämna förhållandet. Men hon hann aldrig så långt. När Jeanette hittas ligger hon på badrumsgolvet, sönderslagen.
I januari för ett år sedan dömdes sambon till livstids fängelse i tingsrätten.
– När vi läste domen var det som att all tyngd på axlarna försvann. Det är otroligt skönt att han får livstid, sa Linn, en av Jeanettes döttrar, till Dagens ETC då.
Men sambon har hela tiden hävdat att han är oskyldig och domen överklagades. Hovrätten gjorde sedan en annan bedömning – eftersom läkemedel hittades i Jeanette Bergströms kropp menade hovrätten att det inte är ställt utom rimligt tvivel att det var våldet från sambon som orsakade hennes död. Han hade visserligen misshandlat henne grovt, men det gick inte att utesluta att medicinen, höga halter av antidepressiva, kunde ha bidragit. Därför dömdes han för synnerligen grov misshandel till fängelse i sju år.
Domslutet upprörde Jeanette Bergströms familj, och även många andra , och efter beslutet hölls en manifestation i Hudiksvall i protest mot domen.
– En sådan här dom ger en signal att rättssystemet inte skyddar våldsutsatta kvinnor, sa Betty Sporrong från kvinnojouren Vändpunkten som var med och arrangerade demonstrationen.
Efter att ha granskat ärendet valde Riksåklagaren att överklaga domen till Högsta domstolen. Och på morgonen idag kom beskedet: sambon döms till livstids fängelse för mord på Jeanette.
– I det här fallet kommer Högsta domstolen fram till att den medicinska utredningen inte ger utrymme för någon annan slutsats än att de hjärnskador i storhjärnan som följt av det våld mannen utövat har varit en i vart fall bidragande orsak till sambons död, säger justitierådet Malin Bonthron i ett pressmeddelade från Högsta domstolen.
Unizon, riksförbund för kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer, välkomnar domslutet.
– Dagens dom ger den juridiska rättvisa och upprättelse som går att få för Jeanette och hennes familj. Domen är också viktig för vår rättsstat, för kvinnors rättstrygghet och för allas tillit till rättsväsendet. Att mannen misshandlade Jeanette så grovt att hon avled har nu bekräftats av Högsta domstolen och att han hade insikt i att hans synnerligen grova misshandel skulle orsaka hennes död, säger Olga Persson, ordförande Unizon.