– Det är svårt att säga i siffror men det är folk som hör av sig till oss dagligen och som har problem med att hitta boenden där de känner sig trygga. Det handlar ju om att man är dubbelt utsatt, säger Pär Wiktorsson, verksamhetschef på RFSL, till Sveriges Radio.
I nuläget finns inga asylboenden för hbtq-personer utan de hänvisas till hbtq-certifierade boenden. RFSL har länge påpekat att det behövs ett specifikt boende för hbtq-personer. Migrationsverket svarar att de inte äger boendena och därför inte kan bestämma att ett boende endast ska ta emot hbtq-personer.
– Det RFSL fått som svar är att om de vill öppna boenden, som andra entreprenörer, är det en möjlighet, säger Sofia Sjöö som är samordnare för hbt- och genusfrågor på Migrationsverket.
Har inte resurser
Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, menar att de själva inte har resurser till att ordna ett sådant boende och hoppas att politiker nu tar tag i frågan.
– Migrationsverket har ju generellt svårt att få fram boenden. Det är ju olika aktörer som ordnar boenden. Migrationsverket kommer inte att ordna några hbtq-boenden, men om vi gör det kommer de inte motsätta sig. Vi kan inte göra det på egen hand, men med intresserade politiker och stöd kan vi göra det. Vi håller på och jobbar för det, säger Ulrika Westerlund.
Sofia Sjöö menar att Migrationsverket har ett ansvar att se till alla känner sig trygga på deras boenden.
– Uppstår det en situation försöker vi lösa den när vi får kännedom om den, säger Sofia Sjöö till Sveriges Radio.
Otillräcklig satsning
Satsningen på hbtq-certifieringar och utbildning av Migrationsverkets personal är inte tillräcklig, menar RFSL som vittnar om hbtq-personers oerhört utsatta situation.
– De behövs hbtq-boenden, bara för hbtq-personer. Generellt behöver Migrationsverket göra något åt sina boenden. Jag tror inte det är så många med svenskt medborgarskap som skulle vilja bo på ett sådant ställe, säger Tine Alavi, samordnare för RFSL Newcomers.