I december beslutade kommunfullmäktige på Tjörn att delar av havet i kommunens hamnar ska säljas. För 500 kronor kvadratmetern ska den som äger en brygga eller fastighet vid vattnet kunna köpa en bit av havet. Men beslutet har överklagats av Tjörns oppositionsråd Benny Andersson (S). Han menar att det handlar om en oförsvarlig privatisering av havet.
– Det här är ett steg i den utveckling vi har sett på Tjörn i flera år, där en allt större del av kuststräckan blir oåtkomlig för allmänheten. Nu vill kommunledningen till och med privatisera havet. Det kan vi inte tillåta, säger han.
Men de styrande på Tjörn håller inte med om kritiken. De menar att havsområdena det handlar om är sådana som ändå inte används av allmänheten.
– Det är bara ägare till bryggor som ligger på lagfaren mark som kommer att kunna köpa vattnet, och då handlar det ju om bryggor som redan är privatägda. Det är ändå ingen annan som har tillgång till det vattnet i praktiken, säger Gösta Andersson, ledamot i kommunstyrelsen för Samhällets Bästa (SB).
Alla har tillgång till vattnet
Han poängterar också att havet inte kommer att stängas av för förbipasserande båtar till exempel. Det är inte möjligt eftersom allemansrätten betyder att alla har tillgång till vattnet, oavsett om det är privatägt eller inte. Men däremot kommer kommunen tappa rådigheten över vattnet – alltså rätten att förfoga över det. Det kan få konsekvenser anser Boel Lanne, ordförande för Naturskyddsföreningen i Bohuslän.
– Vill kommunen senare göra något på området, kanske samordna bryggor eller ändra detaljplanen till exempel, så kan de ju inte det. Har man sålt så har man sålt, säger hon.
Hon tycker överhuvudtaget att det är ett mycket märkligt beslut som de styrande på Tjörn har tagit.
– Det känns befängt, eller faktiskt obegripligt.
Benny Andersson håller med.
– Säljer vi vattnet finns ingen återvändo. Man kan inte se det som att några enstaka fastighetsägare får köpa lite vatten, man måste se helheten. Redan idag blir staketen kring sjöbodarna fler, man sätter ut stolar och avskärmar sig så att allmänheten ska hållas borta. Säljer vi vattnet kommer utvecklingen att accelerera. Risken är dessutom att fler kustkommuner tar efter, säger han.
”Privat ägande får betydelse”
Boel Lanne är inne på samma spår. Trots att strandskyddet och allemansrätten finns för att vem som helst ska kunna röra sig längs med kustlinjen, både på land och i vattnet, tror hon att ökat privat ägande får betydelse.
– Det blir skillnad om det är kommunen som äger eller om det är en privatperson. I praktiken vet vi att det får stor effekt när det gäller allmänhetens tillgång till området vid vattnet, säger hon.
Gösta Andersson å sin sida menar att farhågorna är överdrivna. Enligt honom arrenderas de flesta sjöbodar, och bara de som äger marken kommer att få köpa vatten. Därför handlar det främst om ett fåtal bryggägare. Men i ett inslag i Västnytt säger Bo Bertelsen (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, att han räknar med att kommunen kommer få in totalt tio miljoner kronor på försäljning av havet. Det betyder att 20 000 kvadratmeter hav ska säljas. Gösta Andersson är ändå inte orolig.
– Frågan har fått orimliga proportioner. Det enda det här innebär är att kommunen får in mer pengar till skola, vård och omsorg, och att några personer får äga en bit av vattnet, säger han.