– Det ser ut som vanligt inför terminsstart, nu är det full fart. Trycket är högt just nu men den som söker en bit in på terminen kan få ett korridorsrum i Flogsta på någon månad. Ett problem är att antagningsbeskeden kommer så sent, säger Johan Sandberg, områdeschef på Heimstaden, som äger över 2 000 studentbostäder.
9000 aktivt sökande
De som erbjuder flest studenter tak över huvudet i Uppsala är Studentstaden, som äger nästan 4 000 studentrum och lägenheter i olika storlekar. Det är över 9 000 personer som inom de tre senaste månaderna aktivt har sökt bostad hos Studentstaden. Det gör att kötiden är mellan fyra och åtta år till en studentlägenhet, och ett till tre år för ett studentrum.
– Det är en besvärlig situation, det måste till fler studentbostäder. Det är både i universitetets och i stadens intresse att ha en välmående bostadsmarknad, säger Benny Enholm, vd på Studentstaden.
"De är förtvivlade"
Totalt finns det ungefär 12 000 studentbostäder till cirka 26 000 helårsstudenter i Uppsala. Det är ett relativt stort utbud av studentbostäder jämfört med andra studieorter. Enligt en undersökning som Evidens har gjort på uppdrag av Uppsalahem är det dock tre av tio som ännu inte har löst sitt boende efter första läsåret.
– På varje lägenhet går det väldigt många sökande. När de ringer till oss är de bekymrade, för då har de försökt ringa på alla annonser och till alla andra bostadsförmedlare. Då är de förtvivlade och undrar vad de gör för fel. De känner sig handfallna och vet inte var de ska ta vägen, säger Susanna Edström, projektledare på bostadsportalen Studentboet som drivs av studentkåren, kommunen och universitetet tillsammans.
Vad är dina tips till den som har hamnat i en sådan situation?
– Att hålla huvudet kallt och att svara på alla annonser. Det handlar mycket om att vara först till kvarn. Sedan kanske man får bo i en lösning som man inte hade tänkt sig. I början kanske man får bo utanför staden eller dela med flera andra. Studentboet har även avtal med vandrarhem om specialpris på akutboende för studenter under terminens första månader, och dessa fylls upp, säger Susanna Edström.
Hur skulle situationen kunna förbättras enligt dig?
– Det är helt enkelt så att det byggs för lite studentbostäder. Det är helt orimligt att Uppsala inte kan absorbera detta på ett vettigt sätt, om staden ska vara en levande studentstad måste man ju kunna erbjuda folk en möjlighet att flytta hit, säger hon.
Uppsalas nationer äger, via sina studentbostadsstiftelser, ungefär 3 500 centralt belägna bostäder av varierande storlek. Den som vill komma åt en av dessa måste vara medlem i den nationen som bostaden tillhör.
– Det är stort tryck på bostäderna som vanligt. Första terminen är det svårt att få något, men efter två terminer i kö är det möjligt. Ett tips är att engagera sig i en nation, för att få poäng. Med dessa poäng kommer du fortare fram i kön, tipsar Gustaf Flodström, förste kurator på Norrlands nation.