I Danmark misstänks nästan 300 danskar för människosmuggling och för att ha hjälpt flyktingar längs vägen. En som har dömts är Lisbeth Zornig Andersen, författare och tidigare barnombudsman i Danmark, som körde en grupp flyktingar inom landets gränser, något som är olagligt i Danmark.
Lika många misstänkta är det inte i Sverige, men enligt en granskning SVT har gjort har 24 personer dömts för människosmuggling sedan i höstas.
Men det skiljer mycket i straff, bara en av tio människosmugglare som bor i Sverige eller Danmark dömdes till fängelse. Bland de 14 andra dömda fick 13 fängelsestraff. Därför går en grupp åklagare nu ut och kräver hårdare straff.
– Vi anser att brottet är av en sådan art att normalpåföljden ska vara fängelse i enlighet med den praxis som finns i överinstans, säger kammaråklagare Johan Larsson till SVT.
”Farligare för flyktingarna”
Anledningen till att mildare straff har utdömts till människor boende i Sverige och Danmark är att deras motiv har varit humanitära och inte ekonomiska. Lisbeth Zornig Andersen tror därför att hårdare straff kommer att slå mot flyktingarna i förlängningen.
– Det kommer inte hindra flyktingsmugglarna som gör det för pengar men de som hjälper av humanitära anledningar kommer avskräckas. Det gör att det blir farligare för flyktingarna som i stället vänder sig till organiserade smugglare, säger hon.
Lisbeth Zornig Andersen och hennes man dömdes i Danmark till 22 500 danska kronor var i böter för att ha gett flyktingar lift. Hon har tidigare sagt att det är ”djupt orimligt att straffa medmänsklighet och anständighet på det sättet”.
– Jag kan förstå att Sverige reagerar och vill ha hårdare straff för att få styr på sin gräns men man måste se skillnad på om man hjälper människor av humanitära orsaker eller ekonomiska. Det kan skapas en farlig situation annars, säger hon.
Men Johan Larsson ser även smugglingen av svenska och danska aktivister som organiserad.
– Det här är svårupptäckt brottslighet, en del i en kedja av smuggling där det är hänsynslös behandling med stora risker för de insmugglades liv. Det riskerar också att skada den fria rörligheten inom EU. Därför anser vi inom åklagarmyndigheten att det är en brottslighet man ska se allvarligt på, säger han till SVT.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Böter för bristande brandskydd
Det är inte bara för flyktingsmugglare tiderna kan bli hårdare. Förra veckan stod det klart att kulturhuset Kontrapunkt i Malmö riskerar ett vite på en halv miljon kronor för att de hjälper flyktingar och EU-migranter med boende i en lokal som saknar bygglov och har brister i brandsäkerheten.
– Senaste halvåret har Kontrapunkt tagit ansvar där kommunerna och staten brustit. Vi har inte fått en krona för det och nu ska vi få böter i stället. Det är så det känns, säger Johanna Nilsson, aktiv i Kontrapunkt, till Sydsvenskan.
Fakta: Flyktingsmuggling
Sedan september har 24 personer dömts för människosmuggling i Sverige. Tio av dessa är svenskar eller danskar och där har en dömts till fängelse. De nio andra dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst.
De övriga 14 dömda är hemmahörande i Tyskland. Endast en klarade sig från fängelsestraff bland dessa, på grund av att han inte visste att det var flyktingar han körde över gränsen.