Det är inte första gången som en förmögenhetsskatt diskuteras för att täcka för de enorma utgifter som Storbritannien tvingats till i samband med pandemin. Röster har höjts för att de rikaste ska göra sitt för att rädda ekonomin under en tid, men att idén nu får stöd av en så tung instans som parlamentets finansutskott kan göra det svårt för finansminister Rishi Sunak, som ska presentera en budget den 3 mars, att säga nej. Detta trots att Reuters rapporterar att han redan i förra månaden sade att en förmögenhetsskatt, även på engångsbasis, skulle gå emot de värderingar som han kopplar till det konservativa partiet.
Det brittiska parlamentets finansutskott består av elva ledamöter, varav sex stycken kommer från det konservativa regeringspartiet Tories. Fyra stycken representerar socialdemokratiska Labour och den sista hör till skotska nationalistpartiet SNP. Nu säger Mel Stride, ordföranden i utskottet, att en förmögenhetsskatt kan vara värd att titta på.
– Jag tror att det som kan vara mest lovande när det gäller effektivitet för att få ihop mer skattepengar är en engångsförmögenhetsskatt, säger Stride till Times Radio.
Redan spätt på ojämlikhet
Hålet i budgeten beräknas vara runt 3 225 miljarder kronor. En grupp bestående av tre ekonomer, varav en är rådgivare till det brittiska finansdepartementet, publicerade i december en rapport där de beräknade att en engångsförmögenhetsskatt skulle dra in 2 995 miljarder kronor. I samma veva släppte oberoende The wealth tax commission en rapport som föreslog samma sak. I rapporten argumenterade organisationen för att en förmögenhetsskatt skulle vara det mest rättvisa sättet att finansiera coronaförlusterna.
– Vi får ofta höra att det enda sättet att få ihop ordentliga skatteintäkter är genom inkomstskatt och moms. Men det stämmer helt enkelt inte, det är ett politiskt val var man tar pengarna ifrån, om och när skatterna höjs, sade Arun Advani, medförfattare till rapporten, till BBC.
The wealth tax commissions tes bygger på att coronakrisen redan har spätt på ojämlikheten i landet eftersom de som tjänade minst inför krisen också löpte störst risk att bli av med jobbet. De vill se en skatt på en procent per år över fem år på förmögenheter på över 11,5 miljoner kronor per hushåll bestående av två vuxna. Det skulle få in lika stora skatteinkomster som en momshöjning på 69 öre eller en dryg kronas höjning på inkomstskatten under samma tidsperiod.
Miljonärsskatt i Argentina
I december röstade den argentinska senaten för en så kallad miljonärsskatt, som innebär att de 12 000 rikaste i landet betalar extra skatt för att hjälpa landets finanser efter coronakrisen. Samma sorts engångsskatter har tidigare använts av flera länder i krisläge, som Tyskland, Frankrike och Japan efter andra världskriget och Irland efter finanskrisen.