Dag Jonzon, journalist i Söråker, och hans kollegor, den brittiska fotografen Mark Edwards och den amerikanska författaren Lloyd Timberlake, har tillsammans skapat Hard Rain Project, en ambulerande utställning som vill väcka frågor om hur vi ska kunna ställa om från ett ensidigt ekonomiskt tillväxtperspektiv till ett mer socialt och miljömässigt hållbart samhälle.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Över hela världen
Deras utställningar har turnerat i drygt tio års tid och setts av miljoner människor på alla kontinenter.
– Vår senaste utställning finns i 25 exemplar och är ett läromedel som är ute och snurrar på universitet över hela världen, berättar Dag Jonzon.
Den 3 november åker trion till Paris för att ta emot ett pris från FN-organet Unesco. ”Japan Prize on Education for Sustainable Education” är instiftat av den japanska regeringen för att uppmärksamma initiativ för en hållbar utveckling och prissumman är 50 000 amerikanska dollar. Hard Rain delar priset med projekt från Jordanien och Zimbabwe.
– Det är naturligtvis hedrande. Det är också roligt att juryn i sin motivering lyfter fram att vi använder konst som kommunikationsmedel kombinerat med forskning. Vi vill utmana kunskapsinstitutioner som Mittuniversitetet och dess lärare och studenter att börja fundera på frågor om miljö och hållbarhet, säger Dag Jonzon.
60 meter utställning
Deras senaste utställning ”Whole Earth?” visas just nu på Mittuniversitetet i samarbete med studentkåren. Platsen är Åbron, där den 60 meter långa utställningen hänger längs ena räcket.
– Frågetecknet i titeln är viktigt. Vi vill ifrågasätta hur vi hanterar den här planeten och vår natur, men också peka på möjligheter, säger Dag Jonzon.
För studentkåren är utställningen en möjlighet att lyfta hållbarhetsfrågor i universitetsmiljön.
– Det är fortfarande stort fokus på ekonomisk tillväxt i många universitetsutbildningar. Jag hoppas att vi kan bidra till att lyfta andra aspekter där sociala och ekologiska faktorer också vägs in, säger Olof Bäckman, ordförande för studentkåren.
– Det behöver inte vara så stort. Man behöver inte fixa hela världen själv utan kan börja med sig själv och fråga sig vad jag kan göra, säger Åse Mathisen, vice ordförande.
Vill väcka inspiration
Studentkåren planerar också att tillsammans med Hard Rain Project hålla ett seminarium för studenter för att väcka inspiration kring rättvise- och hållbarhetsfrågor.
– Vi ser att det finns ett stort intresse och många unga vill kunna göra något konkret. Men det får inte stanna vid att man ger tummen upp i sociala medier, säger Olof.
Hard Rain Project jobbar redan vidare med nya utställningar. Vinstpengarna kommer att gå till att utveckla ett nytt projekt.
– Vi vill skapa en utställning i form av en labyrint som ska kunna finnas på ett antal platser runt om i världen, gärna i anslutning till naturmiljöer som botaniska trädgårdar eller utanför FN-skrapan i New York, säger Dag Jonzon.