Fler nya Jasplan och ubåtar i utbyte mot skärpt kontroll av vapenexport till diktaturer. Det är grunden i Socialdemokraternas och Miljöpartiets överenskommelse som DN avslöjade på tisdagen.
Miljöpartiet har länge varit hårda motståndare mot nya Jasplan och argumenterade så sent som i våras för kraftigt minskade anslag till försvaret. Trots det säger sig Maria Ferm, MP:s gruppledare i riksdagen, vara nöjd med uppgörelsen.
Men nu kommer hård kritik från kända miljöpartister.
– Jag tycker naturligtvis att vi absolut inte borde satsat på Jasplan. Det ligger inte i vår ideologi. Och jag tycker vi får liten utdelning för så pass stora avsteg i vår politik. Man borde varit tuffare när det gäller vapenexporten, och sagt att vi ville förbjuda den helt, säger Eva Goës (MP), riksdagsledamot på 80- och 90-talet, delegat i Europeiska gröna partiet och ledamot i Miljöpartiets Internationella kommitté.
"Eftergifter"
Per Gahrton, en av partiets grundare, tycker att löftet om hårdare kontroll av vapenexport är ett steg i rätt riktning, med tanke på att Miljöpartiet bara fick sju procent i valet. Han poängterar också att det inte finns något i försvarsöverenskommelsen om att återinföra den allmänna värnplikten. Något S varit för och MP emot.
Ändå anser han inte att partiet fått tillräckligt i utbyte mot Jas-planen.
– Det är en sorts eftergifter, men man får se till helheten. Därför måste nu Miljöpartiet få genomslag inom områden som klimatpolitik- och energipolitik, de gröna grundbultarna. Hittills har vi inte sett något publicerat i tidningarna om en grön seger. S måste inse att det nu är dags för en rubrik om ett genombrott Miljöpartiets klimatpolitik eller liknade, säger Per Gahrton.
Med tanke på försvarsuppgörelsen tycker Eva Goës nu att det är viktigt att Miljöpartiet inte ger efter för mycket i den riktigt stora konfliktfrågan med Socialdemokraterna: Kärnkraften.
– Vi måste ha någon profilfråga kvar. Kärnkraften hör också indirekt ihop med försvarspolitiken. Vi kan inte ha kärnkraftverk eftersom de är så lätta att attackera och dessutom ligger nära boende. Vi måste tänka på sårbarheten, säger Eva Goës.
Grön ungdom nöjda
Grön ungdom var länge kände som radikala antimilitarister. På 90-talet spanade till och med Säpo på medlemmar som misstänktes för att planera sabotage av just Jas-plan.
Även under senare år har högt uppsatta Grön ungdomare argumenterat för en fullständig avveckling av försvaret på sikt. Efter uppgörelsen med socialdemokraterna låter det annorlunda.
– Klart att vi hade velat gå ännu längre i våra krav men detta är ju en regeringsförhandling och då måste man kompromissa. Vi är nöjda med att det blivit hårdare krav för vapenexport till diktaturer, det är en framgång vi är stolta över, säger Gröns ungdoms språkrör Lorenz Tovatt.
Men ni vill väl inte ha fler Jas-plan?
– Nej, det är inte våran ambition men detta är kompromisser man måste göra när man regeringsförhandlar. Nu måste det till breda överenskommelser för att utesluta SD från inflytande och då krävs det mer långtgående kompromisser än vad som annars varit fallet.