– Det är ett mycket glädjande besked arbetsmarknadens parter i dag ger till regeringen och näringslivet. Parterna har kommit överens om hur medbestämmandelagen bör ändras, sa Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson på pressträffen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) välkomnar förslaget, och menar att det kan göra att utredningen som pågått i över ett år nu kan bli överflödig.
– När parterna är överens om ett väl genomarbetat förslag är det självklart för mig att det förslaget går före andra förslag. Det lagförslag som parterna tagit fram bör förhoppningsvis ligga till grund för lagstiftning, sa hon.
Stor inskränkning
Kurt Junesjö, en av Sveriges främsta experter på arbetsrätt och tidigare anställd på LO-TCO Rättsskydd, förstår att arbetsgivarsidan idag är nöjd. Han menar att förslaget skulle innebära en stor inskränkning in möjligheten att upprätthålla bra villkor på den svenska arbetsmarknaden.
– Arbetsgivaren är väldigt nöjd, kan jag tänka mig. Det här är ett stort principgenombrott för dem, säger han.
Det som är centralt i förslaget är att arbetsgivaren kommer att ha rätt att gå till domstol för att förhindra en stridsåtgärd innan den vidtagits, inte som idag i efterhand. Det införs en proportionalitetsprincip, där en domstol ska avgöra om en stridsåtgärd är rimlig. Det blir enligt Kurt Junesjö ett hinder som byråkratiserar själva stridsåtgärden via juridiken.
– Om arbetsgivaren säger att det föreligger hinder för en stridsåtgärd så måste ett fackförbund vända sig till domstol och få den lovligförklarad. Flera punkter i förslaget ger oändliga möjligheter att göra fredspliktsinvändningar. Det är väldigt bra vapen att försena en stridsåtgärd, det inskränker parternas möjlighet att vidta stridsåtgärder på ett ganska anmärkningsvärt sätt, säger han.
”Kommer bli avtalsshopping”
Som exempel nämner Kurt Junesjö flera exempel där arbetsgivare försökt kringgå ett kollektivavtal genom att byta avtalspart, vilket stoppats av stridsåtgärder som nu skulle bli omöjliga.
– Det kommer att bli en avtalsshopping som inte har varit möjligt tidigare eftersom LO beslutat om vem som har haft avtalsrätten. Nu kommer arbetsgivaren att välja vem som vill teckna ett avtal med, det är en allvarlig förändring av rättsläget när det gäller möjligheten att bibehålla löner till en hög nivå, säger han.
– Det här innebär i princip att facket kapitulerar. Det jävliga är att en S-regeringen ett valår har kommit så här långt från medlemmarna, säger han.