BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Man har möjlighet att sälja andelar i en fastighet som också ger dispositionsrätt till den lägenhet man bor i. Samtidigt är vi som fastighetsägare kvar som grundandelsägare. Så den majoritet som är kvar som hyresgäster är det hos oss, och inte i någon egen bostadsrättsförening, säger Ulf Nyqvist, vd för Botkyrkabyggen.
Totalt 65 lägenheter
Sommaren 2014 såldes de första av de 43 andelslägenheterna i området Eriksbergsåsen, genom Botkyrkabyggen. Nyligen gick den andra fasen i projektet ut till försäljning, 22 lägenheter i området Storvreten i Tumba.
– Vi var osäkra på marknadspriset i början, men har sett att det finns en fungerande andrahandsmarknad. Det vi har gjort nu är att vi har 22 lägenheter som har stått tomma efter renovering och som nu går ut direkt till försäljning via mäklare, säger Nyqvist.
De 22 lägenheterna är spridda i en fastighet med totalt 112 lägenheter och säljs genom en privat mäklarbyrå. Marknadspriset ligger enligt Nyqvist på omkring 60 procent av priset för en motsvarande bostadsrätt.
Totalt är det alltså 65 lägenheter som hittills har omvandlats till andelsägande enligt den nya modellen. Ulf Nyqvist menar att upplåtelseformen är ett bra sätt för att skapa ett mer blandat boende i hyresrättstäta miljonprogramsområden.
– Jag tror på den här idén. Det ska ju naturligtvis inte göras överallt, men i de här miljonprogramsområdena där vi behöver ökad stabilitet bland folk som annars kanske flyttar därifrån kan det vara ett bra sätt att behålla folk. Det stärker området genom en mer blandad upplåtelseform och skapar bättre möjligheter för integration.
Köerna för att få en hyresrätt i Botkyrka har ökat från fyra år 2011 till åtta år 2015, en fördubbling på bara fyra år. Höjs inte tröskeln för folk att komma in på bostadsmarknaden ännu mer genom ombildningar?
– Både och. Dels så frigörs det kapital som gör att vi har större möjlighet att bygga och utveckla hyresfastigheterna. Om vi inte skulle göra det här skulle vi inte ha muskler att bygga så mycket nytt som vi kan göra nu. Dels så har vi väldigt mycket hyresrätter i de här områdena. Andra kanske ska ta sitt ansvar för att det ska byggas hyresrätter också, säger Ulf Nyqvist och fortsätter:
– Jag tror att våra områden mår bra av att få en ökad stabilitet och människor som är beredda att satsa på sitt boende. Det här att många hela tiden är på väg någon annanstans är ett stort problem. Det är en trend som vi måste bryta, tror jag. Men just nu är det väldigt marginellt. Vi har 11 000 hyresrätter och det här handlar om 65 lägenheter hittills.
Kommer detta att vara ett sätt att undvika höga hyreshöjningar i framtida renoveringar?
– Det skulle kunna vara det, ja. Det bidrar till en bättre ekonomi i fastighetsupprustningar.
Hur stort kan projektet med andelsägarmodellen bli?
– Jag tycker att det här borde vara intressant för andra bolag också. Framför allt i miljonprogamsområden och med långsiktiga ägare, som vi, är det ju intressant. Men det är ett stort steg, en helt ny upplåtelseform. För de här områdena är det en styrka. Varken samhället eller vi har ju nytta av att ha instabila så kallade problemområden. Då är det bättre att få de här områdena mer stabila och satsa på sysselsättningsåtgärder i ett helhetsperspektiv, för att få bort den nedåtgående spiralen, säger Ulf Nyqvist på Botkyrkabyggen.
Hyresgästföreningen är skeptiska till projektet med andelsägarlägenheter.
– Om man skulle lägga 30 procent av beståndet i en nyproduktion på andelsägarlägenheter så skulle vi vara positiva. Men i verkligheten så försvinner ju hyresrätter som vi redan har och som det är stor brist på. Det är vi inte glada för, säger Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm och själv boende i Botkyrka.
Han menar att Botkyrkabyggen bara är ute efter att tjäna pengar, som inte går tillbaka till de befintliga hyresgästerna i slutändan. Och att det finns många bättre sätt att arbeta mot segregation.
– Det är bara ett sätt att rättfärdiga det de är ute efter, pengar. Vi har en allmännytta som fungerar och för att få folk att stanna kvar är det snarare en bra förvaltare som behövs än det här, som bara skapar ett a- och ett b-lag i samma hus. Om de menar allvar måste pengarna gå tillbaka till samma fastighet. Det finns inget som säger att de gör det nu. Vi är väldigt måna om de hyresrätter vi har och vill inte att de ska ombildas, men om det handlar om nyproduktion så är vi inte emot modellen med andelsägande i en del av beståndet, säger Simon Safari.
Vänsterpartiet i Botkyrka är inte heller positiva.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi har varit emot projektet sedan starten. Dels för att vi är emot att omvandla en enda hyresrätt till något annat, säger Mats Einarsson, gruppledare och kommunalråd (V).
– Och vi är rätt skeptiska till själva modellen, som inte har något eget lagstöd. Bankerna var väldigt tveksamma inledningsvis till att ställa upp med lån till den här typen av bostäder.
"Blir spekulation"
Einarsson avfärdar tanken om att modellen skulle bidra till att skapa stabilitet i områdena.
– Vi menar att det snarare blir instabilitet i och med att det blir spekulation på bostäder. Botkyrkabyggen menar att det är positivt med mer blandade boendeformer. Att fler som annars skulle flytta stannar kvar i områdena och att det minskar segregationen.
– Det kan det väl ligga något i, även om jag tror att man gör det bättre genom att bygga nytt i stället för att omvandla. Vi var positiva till att bygga de 750 nya bostadsrätterna på Albyberget, men då handlade det om nyproduktion.
Mats Einarsson lyfter även fram att det hittills handlar om en väldigt liten andel lägenheter som har omvandlats.
– Om det skulle börja bli tal om stora volymer så kan inte längre Botkyrkabyggens styrelse fatta beslut. Då måste det tas upp i fullmäktige, men jag tror inte att det kommer att gå så långt.