– Jag tycker att det är synd att lärarfacket gett sig på friskolan. De har blivit radikaliserade, säger han i filmen och syftar på Lärarnas riksförbund.
Han hejas på av Anders Hultin som ifrågasätter varför hans anställda är medlemmar i en facklig organisation som ”aktivt motarbetar deras egna arbetsplatser”.
– Det där kan inte pågå hur länge som helst. Antingen att det uppstår nya fackliga organisationer som bättre tar till vara medlemmarnas intressen. Eller det sker något internt demokratiskt arbete i de här organisationerna, säger Anders Hultin under panelsamtalet.
Fick inte ställa frågor
Kickoffen har väckt starka känslor bland personalen som var mer eller mindre tvungna att titta på samtalet eftersom det sändes ut på arbetstid.
– Jag trodde vi skulle få diskutera den pedagogiska inriktningen under läsåret. Istället satt vi mer eller mindre gisslan och var tvungna att lyssna på när de talade illa om facket. Men vi fick inte ställa frågor eller bemöta deras påståenden, säger en anställd.
Även Lärarnas riksförbund, som kritiserades av Hultin och Dousa, reagerar starkt på videoklippet.
– Som anställd har du rätt att slippa bli utsatt för politiska påtryckningar på jobbet. De riktar sin kritik mot facket på ett väldigt ensidigt sätt men låter inte den andra parten ge sin bild. Riktigt dåligt, faktiskt, säger ordförande Åsa Fahlén.
Diskussionen utgår dessutom från ett missförstånd, menar hon.
– Vi är inte mot vinst i skolan utan vi har tillsatt en utredning om alternativa driftsformer. Det är en viss skillnad.
”Bedriver kampanjverksamhet”
Watma-koncernens ägare Anders Hultin försvarar sina uttalanden.
– Jag konstaterar att de fackliga organisationerna bedriver kampanjverksamhet mot fristående skolor samtidigt som man har medlemmar som arbetar i de här skolorna, säger han till Dagens ETC.
Har inte dina anställda rätt att söka sig till vilken förening de själva önskar?
– Det har jag inte sagt att de är förhindrade att göra. Däremot har vi en dialog med våra anställda. De känner sig obekväma med att deras egna organisationer, som de finansierar, motarbetar deras egna arbetsplatser.
Du säger att det måste uppstå nya fackliga organisationer. Vill du avveckla några befintliga lärarfack?
– Avveckla, det är ingen som kan avveckla en facklig organisation.
Varnade för Vänsterpartiet
Det är inte första gången som Anders Hultin försökt att politiskt påverka sina anställda. Han har själv bakgrund i Moderaterna och är en av arkitekterna bakom friskolereformen då han arbetade under regering Bildt mellan 1991–1994. Han driver sedan 2013 friskolebolaget Fria läroverken, som ingår i Watma-
koncernen. Inför valet 2014 avslöjade tidningen Flamman att Anders Hultin skickat ut ett intern brev till sina anställda där han kallade Vänsterpartiet ett ”enfrågeparti” vars krav på vinstförbud är ”populistisk retorik” som inte kommer att bli verklighet ”ens vid ett regeringsskifte”.
– Det känns inte okej att dra in partipolitik i ett brev till de anställda, detta upplevs som en inlindad uppmaning att inte rösta på Vänsterpartiet, sa en anonym lärare till Dagens Arena.
”Blottar sin okunskap”
Under panelsamtalet pekade Benjamin Dousa även ut en enskild kommunal rektor i Göteborg och säger att ”många föräldrar väljer bort hennes skola”. Men den utpekade –Linnea Lindquist, mer känd som Rektor Linnea på Twitter – säger att Dousa bara blottar sin okunskap.
– Han vet inget om Hammarkullskolan, där jag jobbar. Vi tappar inte elever, tvärtom. I brist på faktabaserade argument tar de till personangrepp.
Dousa försvarar även han sina kritiska uttalanden om Lärarnas riksförbund.
– Min bild är att de länge har varit konstruktiva i debatten och fokuserat på undervisningen och det som händer i klassrummet snarare än vilken huvudman som driver skolan. De senaste åren har detta dock skiftat och de säger rakt nej till vinstdrivande skolor.
Han står också fast vid kritiken mot Linnea Lindquist.
– Hammarkullsskolan är en av de skolor i landet som gått med störst underskott under Linneas rektorskap. Det är såklart en konsekvens av att för få föräldrar väljer Hammarkullsskolan, och exempelvis mellan 2018 och 2019 tappade skolan elever.
Lindquist säger återigen att Dousa inte ger en korrekt bild och understryker att skolans generella utveckling är att den växer.
– Det kan finnas vissa månader när elevantalet gått ner. Men när jag började 2016 hade vi cirka 185 och nu med särskolan inräknat har vi runt 240 elever.