– Vi hade ett gemensamt arbetssätt med en välkomnande stil, där vi var noga med att skola in alla nya på ett bra sätt, säger han.
Ville inte bli chef
När den dåvarande chefen ville sälja så fick Tobias Andersson, som fungerade som företagets andre man, frågan om inte han ville ta över, men hans svar blev nej.
– Jag hade arbetat där i tio år och de som jag jobbade ihop med vara mina nära vänner. Jag ville inte bli deras chef och tjäna pengar på det arbete som de utförde, säger han.
FYC är ett bemanningsföretag som anlitas av allt från lokala kommuner till stora världsartister för att bygga, dekorera och sedan plocka ner scener, festivalområden och annat vid tillfälliga arrangemang.
Bildade kollektiv
Företagets existens bygger på att de får in nya uppdrag i tillräcklig mängd. När den dåvarande chefen ville avveckla företaget började antalet uppdrag bli färre.
När Tobias Andersson tackade nej till erbjudandet om att ta över försökte ägaren i stället sälja företaget till en utomstående, men hittade ingen köpare. Det var i i det skedet, när bolagets framtid såg mörk ut, som de anställda agerade.
– Vi samlades till ett möte och bestämde oss för att ta över bolaget som kollektiv, säger Tobias Andersson.
De anställda tog ett lån och köpte för två år sedan ut den tidigare ägaren. Det är cirka femtio personer som arbetar inom företaget, men hur mycket de arbetar varierar kraftigt. Alla är nu medlemmar i kollektivet och kan delta på de möten där företagets fortsatta verksamhet planeras.
Höjde lönerna
Det första som gjordes sedan de anställda tog över var att lönerna höjdes.
– Vi är verksamma inom ett område där det inte finns några kollektivavtal, men gör som företag vårt bästa för att se till så att de som arbetar har skäliga villkor, säger Tobias Andersson.
I företaget finns en kärntrupp på sju personer som sköter administrationen. Alla i kollektivet får betalt för de timmar de arbetar och det är lika lön som gäller. Mer betalt ges för uppgifter som kräver någon form att av specialistkompetens och till dem som utför arbeten med risktillägg.
Sedan de anställda tog över företaget har antalet uppdrag ökat kraftigt. Intäkterna används till utbildning, utrustning och en del går till att betala av på lånet som togs för övertagandet. Men planen är att på sikt införa ett bonussystem.
– Pengarna som vi tjänar kommer från allas arbete, och de tycker vi också att vi ska dela på den vinst som blir, säger Tobias Andersson.