Lars-Ove Svantesson, regionalt skyddsombud för Seko Väst, känner inte till ärendet med rampen men han säger att arbetet ofta behöver stoppas snabbt när en potentiell fara upptäcks.
– Om det finns en risk för ohälsa kan jag inte springa runt och leta efter en arbetsgivare i fyra timmar, då kanske olyckan hinner inträffa, säger han.
Anställdas representanter
Skyddsombud är de anställdas representanter i arbetsmiljöfrågor och ska finnas på alla arbetsplatser med minst fem anställda. De har rätt att stoppa arbetet omedelbart om det innebär fara för kollegornas liv och hälsa. Reglerna har funnits sedan 70-talet.
Om arbetsgivaren och skyddsombudet inte kan komma överens kopplas Arbetsmiljöverket in. Men enligt Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet, hör det till ovanligheterna.
– Jag tror inte att någon arbetsgivare vill att någon ska dö på jobbet eller skada sig svårt. Jag tror att de flesta fallen löser sig. Men det är viktigt att skyddsombuden finns och att de kan markera, säger hon.
Vanligt i LO-kollektivet
Maria Steinberg skrev sin avhandling om skyddsombudsstopp på 90-talet. Studien visade att många stopp gjordes i samband med att anställda råkat ut för akuta olyckor och det rörde sig ofta om branscher inom LO-kollektivet, som byggindustrin.
– Det är inte så konstigt. Det man kan problematisera ur ett genusperspektiv är att olyckorna inträffar i industrin, men inom vården har vi hot och våld, säger hon.
Inom vården förekommer också mycket ensamarbete, som i sig bedöms vara en risk som kan vara grund för att stoppa arbetet. Men Maria Steinbergs studie visade att det ofta krävdes ensamarbete i kombination med hot och våld för att arbetet skulle avbrytas.
– I min studie hade jag en undersköterska som kom in i ett hem där omsorgstagarens son sprang omkring i lägenheten med ett luftgevär och luktade thinner. Då får man gå därifrån. Det är viktigt att veta att den anställde själv får stoppa sitt arbete vid omedelbar och allvarlig fara, säger Maria Steinberg.
”Svårare att ta på”
Vård och omsorg är i dag en av de branscher som enligt Arbetsmiljöverkets statistik är mest utsatt. Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst, är inte förvånad över det med tanke på att så många arbetar i sektorn. Hon tror också att det kan vara svårare att ta itu med riskfyllda situationer inom omsorgen.
– Hos oss är risken svårare att faktiskt ta på. Om en stege på ett bygge är sönder så är den trasig varje dag. Men här är det personbundet och man får tänka på vilket förhållningssätt man har. Samtidigt försöker kommunalare alltid uträtta sitt arbete. Vi jobbar med människor och då blir det väldigt personligt i allt vi gör, säger hon.
Hon säger också att arbetsmiljön har blivit mer stressig, vilket i sig kan skapa riskfyllda situationer.
– Brukare känner av direkt när man är stressad, säger Anna Skarsjö.
Under det gångna året har inga fall från Göteborg som rör vård och omsorg hamnat hos Arbetsmiljöverket. I Alingsås och Borås har skyddsombuden dock slagit larm om riskfyllda arbetssituationer. I Alingsås stoppades arbetet med en omsorgstagare i mars i år efter att en anhörig under lång tid varit hotfull mot personalen och i Borås satte skyddsombudet förra sommaren stopp för arbetet hos en brukare som var utåtagerande och riskerade att skada personal.
Anna Skarsjö är undersköterska och har jobbat inom vård och omsorg i 26 år. Hon tycker att arbetsgivarna i många fall är dåligt pålästa när det gäller arbetsmiljöfrågor.
– Det är inte ovanligt att Kommunals skyddsombud har bättre utbildning och tar arbetsmiljön på större allvar än enhetscheferna. Jag tror inte att arbetsgivaren vill något illa, men det är inte alltid det som prioriteras i utbildningarna för första linjens chefer, säger hon.
April 2018
Avarn Security, Backa
Skyddsombudet stoppar dem som jobbar som parkeringsvakter från att kontrollera bilar på ett antal gator i Backa. Ärendet pågår fortfarande.
Maj 2018
Volvo Lastvagnar, Tuve
En anställd som varit sjukskriven beordras utföra olämpliga arbetsuppgifter när hen kommer tillbaka. Arbetsgivaren har inte heller planerat återkomsten tillsammans med arbetsmiljöombudet och facket. Skyddsombudet menar att den anställde riskerar att bli sjuk av arbetsuppgifterna och arbetsmiljön.
Augusti 2018
Ambulansen, Östra Sjukhuset
En av ambulanserna som ska transportera neonatalpatienter i kuvös mellan sjukhus i regionen uppfyller inte säkerhetskraven enligt facket. Det saknas bland annat överfallslarm och fast GPS-möjlighet.
December 2018
Train logistics AB,
Centralstationen Göteborg
De truckar som används för att köra ut mat och dryck till tågen på Centralstationen i Göteborg saknar dubbdäck trots vinterväglag och därför stoppas arbetet för att undvika olyckor.
Januari 2019
Adient, Hamneviksvägen,
Göteborg
Bolaget, som tillverkar fordonssäten, har minskat bemanningen vid ett moment i produktionen från fyra personer till tre. Skyddsombudet menar att det ökar belastningen både fysiskt och psykiskt på personalen och ökar risken för skador.
Februari 2019
IAC group, gamla Sörredsvägen, Göteborg
Personalen lyfter instrumentpaneler för hand i ett moment trots att företagshälsovården kommit fram till att det är risk för bland annat klämskador, skriver skyddsombudet i sin anmälan.
Februari 2019
SJ Götalandståg/Västtågen,
Centralstationen Göteborg
En 13,4 kilo tung ramp står högt upp i ett skåp och har flera gånger skadat personal när de använt den. Vid ett tillfälle har den också fallit ur skåpet så att en anställd fick den i huvudet och svimmade.
Februari 2019
APM Terminals, Göteborgs hamn
Skyddsombudet sätter stopp för att använda en maskin som används för att stapla containrar, då arbetsuppgiften bedöms vara riskfylld.
Maj 2019
Roro-hamnen, Göteborgs hamn
Arbetsgivaren vill att personalen ska utföra nya arbetsuppgifter i trailerparken vid Roro-hamnen, men skyddsombudet varnar för risken att personal blir påkörd i mörkret. Man varnar också för risken att utsättas för sexuella trakasserier och hot från lastbilschaufförerna på området. Arbetsmiljöverket går på skyddsombudets linje och kräver att personalen förses med larm.