Stockholms grönblå majoritetsstyre vill ombilda 20 000 hyresrätter i bland annat Rinkeby, Husby, Hökarängen och Västertorp, områden som i dagsläget består till stor del av allmännyttans hyresrätter. Under de senaste 30 åren har hyresrätterna i Stockholm blivit allt färre, medan bostadsrätternas andel mer än fördubblats.
Att de grönblå nu vill skapa ytterligare fler bostadsrätter i områden som domineras av hyresrätter anser Hyresgästföreningen i Stockholms ordförande Simon Safari skulle få stora konsekvenser för både de boende och bostadsmarknaden i stort.
– Vi är djupt bekymrade. Man ger sig på de områden som där hyresrätter är väldigt etablerat. Folks hem är ingen spekulationsvara, men varje gång vid maktskifte börjar man sälja ut eller ombilda. Vi har 600 000 i bostadskö, vi är i ett läge där vi är i stort behov av hyresrätter och att då börja avveckla är helt fel väg, säger han.
Ska ”bryta segregationen”
Från de grönblå framhåller man att en sådan ombildning är frivil- lig, och motiverar beslutet med det positiva i att områdena får en större blandning i fastigheternas upplåtelseform.
– Här ger vi möjligheten till människor att kunna göra en egen bostadskarriär. Det kan också vara ett väldigt bra steg
för stadsdelar att exempelvis bryta segregationen, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm stad till SVT.
Men Simon Safari är starkt kritisk till argumentet. Han menar snarare att ombildningen skulle öka segregationen, och få konsekvenser för såväl den enskildes som samhällets ekonomi.
– Argumentet att det ska vara blandat håller inte, för man ger sig ju inte på de rika kommunerna där det saknas hyresrätter. Staden och kommunen borde utveckla och renovera allmännyttan istället för att avveckla när vi är i så stort behov av hyresrätter. Dessutom skadar man både samhället och den enskildes ekonomi genom att tvinga folk att gå och ta lån, säger Simon Safari.
Innan sommaren kommer de boende i de berörda fastigheterna få erbjudanden om att köpa lägenhe- ten de bor i. För att en ombildning till bostadsrätt ska kunna ske måste 50 procent av de boende i fast- igheten anmäla intresse, ett krav som har blivit hårdare och tidigare låg på 40 procent.
I de aktuella områdena så måste hyresrätter utgöra mer än 60 procent av bostadsbeståndet och allmännyttan ska kunna erbjuda fler hyresrätter än de privata värdarna.