– De blommor som redan växer här är finast fram till midsommar, sedan får de sådda blommorna ta vid, säger Karin Andersson som är parkingenjör i Örebro kommun.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det är förra årets lyckade satsning på en blomsteräng på Hertig Karls Allé som nu sprider sig över stan.
Tybbleparken, Vallåkraparken, Oxhagenparken, en bit av Östra bangatan (nära Svampen) och Hertig Karls Allé är platserna som är utvalda.
– Eftersom vi fick så bra respons i fjol har vi utvecklat konceptet och vi kommer därför att jobba i lite fler ytterområden. En upplevelsevärd blomning kan locka ut folk så att parken blir en mötesplats, säger Karin Andersson.
Vallmo i stället för tistlar
Jorden i Örebro består på många håll av lera och gammal sjöbotten, därför är floran inte så rik på blommor på de naturliga ängarna i stan. Här trivs gräs och tistlar bättre än vackra ängsblommor, men med den här särskilt framtagna fröblandningen som forskare i England har satt ihop, får ängarna en helt annan mångfald.
– Det är blommor som passar ihop och som blommar vid olika tillfällen. Till exempel finns vallmo, blåklint och sömntuta med i fröblandningen. Blommorna ska förlänga sommarkänslan och räcka ända till höstens frost, säger Karin Andersson.
Förhoppningsvis kommer ängsblommorna också att gynna stadens insekter och djur, exempelvis bin som lever i stan.
– Kanske kan även fåglar få nytta av ängarna eftersom vi på en del ställen även har sått solrosor, säger Karin Andersson.
I Oxhagen kommer de första blommorna att slå ut i början av juli när det långa ängsgräset börjar gulna och lägga sig ner. Och troligen kommer de andra platserna att få uppleva en spektakulär blomning vid ungefär samma tidpunkt.
– Utom vid Svampen. Där sådde vi tre veckor senare än på de andra ställena, på en bit mark som har varit uppgrävd av andra anledningar. Där kanske det därför dröjer lite längre, säger hon.
Alla får plocka
Plockning kommer att vara tillåtet precis som i fjol. På de flesta platserna kommer man lätt kunna gå i kanten av blomhavet och plocka. I Tybbleparken har parkarbetarna även gjort gångar för att man ska kunna kliva in i blomsterprakten utan att trampa ner blommorna.
– Blommorna kommer att bli mer tillgängliga för fler örebroare och vi tror också att upplevelsen av ängarna kommer att påverkas av platsen som de ligger på. Kanske upplevdes blommorna häftigare i stadsmiljön än vad de kommer att göra här? Men vi hoppas att det ska bli en riktig wow-känsla, säger hon.
Massivt stöd
I vanliga fall jobbar Karin Andersson med parkplanering och utsmyckning av parker i centrala Örebro. Projekt som både gillas och ogillas av medborgarna. När det gäller ängsblommorna däremot har stödet varit massivt.
– Vi fick väldigt positiv feedback förra året. Det här togs emot väldigt positivt av alla, säger Karin Andersson.