– Den största utmaningen för arbetsmarknaden i Sigtuna är att vi har en stor andel som hamnat i långtidsarbetslöshet. Det var många som förlorade sina jobb på Arlanda flygplats men många är också fortsatt permitterade, något som inte fullt syns i arbetslöshetsstatistiken, säger Mattias Askerson (M), ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.
Det är hans partikamrater på riksplanet som har drivit reformeringen av Arbetsförmedlingen hårdast. Sigtuna var en av de kommuner som fick sitt lokala arbetsförmedlingskontor bortsparat när M och KD:s budget gick igenom i riksdagen i slutet av 2019. Över 4 500 anställda på Arbetsförmedlingen har varslats sedan dess och endast ett åttiotal kommuner har kvar lokala kontor.
Mattias Askerson tycker att reformeringen som görs av Arbetsförmedlingen är nödvändig men att den hittills har försämrat kommunikationen mellan kommun och arbetsförmedling.
– Det är viktigt att vi har en god kontakt och dialog med Arbetsförmedlingen, framförallt kopplat till de som varit utanför arbetsmarknaden länge. Inledningsvis upptäckte vi att kontakten blev sämre och det påverkar såklart de som är i behov av olika stöd för att komma ut på arbetsmarknaden.
Skär ned i vårbudgeten
I början på veckan meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till tidningen Dagens Samhälle att den kritiserade reformeringen av Arbetsförmedlingen fortsätter.
När januariavtalet föll, i och med regeringskrisen, var det oklart vad som skulle ske med den avtalade omgörningen som innebär att matchningen mellan jobb och arbetslösa i huvudsak ska förmedlas av privata externa företag.
Vänsterpartiet och fackförbund som ST och LO har rasat inför att man väljer att gå vidare med reformeringen när så många som 200 000 människor förväntas vara långtidsarbetslösa i slutet på året.
I vårbudgeten skär regeringen ner ytterligare 1,4 miljarder på myndigheten de kommande tre åren. På grund av personal har försvunnit finns det även en risk för att Arbetsförmedlingen kommer behöva betala tillbaka delar av de pengar som ska gå till insatser, trots att de egentligen behöver mer när antalet arbetslösa ökat under pandemin. Det finns inte personal som kan ta beslut om insatserna. I slutändan kommer det att drabba arbetslösa varnar Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar i en intervju med Arbetet.
Fokusera på störst behov
Forskningsinstitutet IFAU:s utredning av Arbetsförmedlingen omgörning lyfter att privata företag kommer få det svårare att nå de som är längst bort från arbetsmarknaden. Enligt Eva Nordmark ska det vara möjligt för kommuner att samarbeta med Arbetsförmedlingen och få betalt för de tjänsterna men hittills har kommuner som sökt om detta fått nej.
Sigtuna har i dagsläget inga sådana planer, men arbetar ändå för att nå långtidsarbetslösa på egen hand.
– Vi har exempelvis öppnat upp för att fler ska läsa utbildningar inom bristyrken, vård och omsorg bland annat och vi har också insatser för de som är i behov av försörjningsstöd. Men i grund och botten är det viktigt att Arbetsförmedlingen har ett fokus på de som behöver stöden som allra mest, säger Mattias Askerson.
”Väldigt sorgligt”
Susan Jibran, ordförande för SSU i Sigtuna har kritiserat kommunen för att inte göra tillräckligt mycket för att motverka ungdomsarbetslösheten. Hon vill bland annat införa en sommarjobbsgaranti och tycker att kommunen behöver bli mer kreativa för att hjälpa både unga och äldre till arbeten. För den generella arbetslösheten menar hon att det var ett stort misstag att stänga ner det lokala kontoret för Arbetsförmedlingen.
– Att Arbetsförmedlingen inte finns i vår kommun är väldigt sorgligt faktiskt. Jag kan tänka mig att det känns tryggare både för invånarna i kommunen men också för Arbetsförmedlingen att ha personen framför sig. Det kan skapa en helt annan kontakt.
Enkät: Hur upplever du att Arbetsförmedlingen inte längre är på plats?
Celia Leiva
64 år, anställd på Arlanda, Sigtuna
– Det här är det största problemet. Jag jobbade på Arlanda och var permitterad i ett och ett halvt år. Sedan fick jag arbeta på halvtid och söka a-kassa på halvtid. Nu har jag fått heltid igen men eftersom att det inte finns något kontor här har man kontakt med flera personer och kommunikationen om detta har inte nått fram utan jag fick trots att jag berättat det för en person på Arbetsförmedlingen ett brev hem om att jag inte sökt arbeten. Alla här i Sigtuna pratar om samma sak, att det är så svårt att få hjälp att söka jobb som ligger i närheten.
Sara Suursööt och David Stanley
33 år, arbetssökande respektive 35 år, skyddsvakt, Sigtuna
– Jag söker jobb nu men har ännu inte haft så mycket kontakt med Arbetsförmedlingen. Men jag tror det hade varit bättre att kunna träffa någon än att hålla kontakten via telefon, säger Sara.
– Jag hade kontakt med Arbetsförmedlingen för att par år sedan och tyckte det var bra att få träffa någon men på senare tid har det inte varit aktuellt så jag vet inte hur det är nu, säger David.
Julio Lechuga
65 år, egenföretagare, Sigtuna
– Jag tycker inte det är bra att kontoren och personal försvinner från Arbetsförmedlingen för det är så mycket arbetslöshet både i Sverige och här i Sigtuna. Varför gör man det? För att spara pengar? Jag var arbetssökande för ett par år sedan och tyckte det var viktigt att kunna träffa någon. Det är samma sak med Försäkringskassan och Skatteverket, myndigheternas närvaro blir allt mindre lokalt.
– Historiskt sett har vi haft ett väl fungerande samarbete med Arbetsförmedlingen men när pandemin slog till backade de från alla samarbeten innan det nya systemet fanns på plats och vi som kommun fick själva hantera den ökande arbetslösheten.
Det säger kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin (S). Hon hoppas på att det kommer att fungera bättre när matchningstjänsterna väl är igång men menar att det är av stor vikt att kommuner ska kunna få fortsätta att samarbeta med Arbetsförmedlingen för att inte tappa den lokala kunskapen som byggts upp över lång tid.
– Det som ofta ger stor effekt är när kommun, företag och arbetsförmedling kan finansiera gemensamma projekt. Vi lyckades med projektet ”Basun” halvera arbetslösheten bland unga och då pratar vi inte om de lätta matchningarna utan om de som inte gått ut gymnasiet och hamnat en bra bit från arbetsmarknaden. I den nya formen av arbetsförmedlingen har vi uppfattat det som att det inte var önskvärt eller till och med olagligt att kommunen ska samarbeta med Arbetsförmedlingen men det är extremt viktigt att vi inte lämnar grupper.
Färre anställda
Botkyrka är en av de kommuner som fortfarande har ett lokalt kontor för Arbetsförmedlingen. Det är också en kommun som har bland de högsta nivåerna av arbetslöshet i landet. Ebba Östlin menar att även om lokalen är kvar så har de anställda blivit färre och avtal med kommunen har avbrutits.
Tycker du att man ändå ska fortsätta reformeringen av Arbetsförmedlingen?
– Jag är socialdemokrat och medveten om att Arbetsförmedlingen behöver reformeras. Jag vet att det på många orter inte fungerat men i Botkyrka fungerade det faktiskt eftersom vi har byggt upp samverkan under lång tid. Reformeringen av Arbetsförmedlingen är också en konsekvens av hur mandatfördelningen i riksdagen såg ut. Det är klart att S gjort på ett annat sätt om vi fullt fått bestämma själva.
Enkät: Hur upplever du att Arbetsförmedlingen inte längre är på plats?
Agnes Fisher
45 år, VD på företag i Botkyrka, bor i Fruängen
– Jag arbetar på ett företag som håller SFI-utbildningar så jag har erfarenhet av att eleverna som går där har väldigt svårt att orientera sig på Arbetsförmedlingen. En elev kan ha tre olika handläggare, så det är väldigt svårt för dem att veta vem de ska höra av sig till och hur de kan få hjälp. Det är ett stort kaos faktiskt.
Zadeh Ali
29 år, student och arbetssökande, Botkyrka
– Jag registrerade mig själv nyligen till Arbetsförmedlingen och de har sagt att de kommer att kontakta mig om några möjliga jobb dyker upp. Det verkar som att allt blir digitaliserat, det är synd, jag tror att det vore bättre om Arbetsförmedlingen engagerade sig i människor på plats.
Ullha Mohammed
51 år, egenföretagare, Botkyrka
– Arbetsförmedlingen hjälper inte när jag försökte söka jobb tidigare under pandemin. De kräver bara aktivitetsrapporter men gör ingenting för att jag ska få ett jobb. Det kanske skulle fungera bättre med privata företag som hjälpte till istället.