BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I det gamla bondesamhället kunde lantbrukaren ta sin säd till närmaste kvarn och låta mjölnaren mala den till mjöl som han sedan tog hem och använde eller sålde. Men i dag finns inte bygdekvarnarna kvar och det är inte självklart för mindre odlare vart de kan vända sig för att få mjölet malt.
– Förr, om du bodde på en mindre gård, så levde du av din gård. I dag lever du av något annat och odlar vid sidan om. Den typen av odlare är en jätteviktig kundkrets för oss. Farsan sade alltid att vi aldrig ska ha en kund som är större än en tredjedel av verksamheten, berättar Lennart Nyman som har drivit kvarnen i Skärblacka sedan han som 20-åring tog över efter sin far Gerry 1984.
Småodlarnas behov
Visst har Orga kvarn en handfull större kunder, men att de också satsar för att möta de hundratals småodlarnas behov gör dem till ett ovanligt kvarnföretag.
– Vår policy är att aldrig säga nej, hur lite säd kunden än kommer med. Eller om det är en ovanlig sort. Nyligen kom en odlare från Borensberg med bovete, ett trekantigt sädesslag som inte är så vanligt. Och här har vi speltvete som vi ska mala, säger Lennart Nyman och pekar mot säckarna som står och väntar på att innehållet ska hamna i det nybyggda mjölverket för specialsorter.
– Vi skulle ju kunna sälja mjölet åt dem också, men för småodlarna är det en särskild känsla att kunna sälja sitt eget mjöl i gårdsbutiken.
Viga sitt liv åt hårt arbete
Att aldrig säga nej innebär i det här fallet att viga sitt liv åt hårt arbete. Som liten lovade Lennarts son Rickard att riva kvarnen när han blev vuxen så familjen äntligen kunde få ett vettigt liv. I dag är han 26 år och driver företaget tillsammans med sin far. Det innebär jobb under nästan alla dygnets vakna timmar.
– Man får prioritera, säger Rickard som liksom sin far är stolt att kalla sig mjölnare.
Ständiga utmaningar
Att aldrig säga nej innebär också ständiga utmaningar. När vi tittar in i den tillhörande foderfabriken håller man som bäst på att fukta ett parti majs för att se om det går att få fram större majsflagor. Kunden är en strutsfarmare på Vikbolandet.
Kvarnen, vars äldsta delar byggdes 1783, har varit i familjen Nymans ägo sedan Lennarts farfar Gustav köpte den 1936. Idag sysselsätter den ett tiotal personer inklusive Lennarts mor Inger som är pensionär men hjälper till ändå. Hans fru Camilla sköter bokföringen och butiken där också dottern Ann-Louise jobbar.
Diplom på Östergötlands museum
Orga kvarn får ta emot östgötska Hagdahlsakademiens diplom på Östergötlands museum i Linköping tillsammans med en odlare i Skänninge och ett stenugnsbageri i Linköping.