Nejah Albyati och Freweini Tewelde ska som hälsoinformatörer få fler kvinnor att besöka vårdcentralen i Kopparberg.
– Det finns många asyl-sökande som är gravida och inte vet vad de ska göra och ta vägen när graviditeten närmar sig förlossning, säger Nejah Albyati.
Landstinget har drivit ett liknande projekt i Vivalla i Örebro sedan 2013 och nu är det Kopparbergs tur. Tomas Falk på samhällsmedicinska enheten berättar att erfarenheterna från Vivalla är så goda att den nya Region Örebro län vill göra samma sak i Kopparberg.
– Vi vill att kvinnor besöker mödravården och följer kallelser till cellprovtagning oavsett varifrån de kommer och vilka språkkunskaper de har, säger Tomas Falk.
På Kopparbergs vårdcentral är det barnmorskan Maria Brinck som är projektledare. Hon berättar att det finns tre hälsoinformatörer knutna till vårdcentralen och att de har genomgått fem utbildningstillfällen innan de ger sig ut på fältet. Freweine Tewelde från Eritrea gör sitt bästa för att övertyga sina landskvinnor.
– Många är rädda för att besöka vårdcentralen och sitter hemma med sina besvär. De saknar kunskap om vad en vårdcentral är. När jag följer med kvinnorna och när de inser vad en vårdcentral är försvinner rädslan, säger Freweine Tewelde.
Nejah Albyati med rötter i Irak träffar många arabisktalande kvinnor varje lördag på Röda Korsets lokal i Kopparberg. Ryktet om hennes närvaro där har spridit sig.
– Det kommer alltid fram kvinnor till mig och ställer frågor på arabiska. Jag hjälper till att boka tid hos barnmorskan och följer med dem till vårdcentralen om de vill det. Många asylsökande är gravida och vet inte riktigt vad de ska göra och ta vägen när förlossningen närmar sig, säger Nejah Albyati.
Uppmuntrar till cellprovtagning
Förutom att uppmuntra gravida att besöka mödravårdscentralen verkar hälsoinformatörerna för att kvinnor ska komma till cellprovtagningar när de kallas. Trots att alla som har fått uppehållstillstånd erbjuds cellprovtagning berättar Freweini Tewelde om motståndet som finns bland hennes landskvinnor.
– De flesta gillar inte tanken på att ta cellprov men jag övertygar dem om fördelarna att göra det och då brukar de flesta lyda mitt råd, säger Freweini Tewelde.
De båda hälsoinformatörerna får ersättning från Region Örebro med 1 000 kronor i månaden oavsett hur många uppdrag de genomför under månaden. Under de två månader de har varit verksamma har ryktet spritt sig.
– Jag utför just nu ett uppdrag ungefär varannan dag men antalet förfrågningar ökar hela tiden. Men jag gör det inte för pengarnas skull utan för att det känns bra att hjälpa kvinnor med deras hälsa, säger Nejah Albyati.