När jag växte upp på Gotland på 90-talet och var aktiv i en antirasistisk organisation ordnade vi antirasistiska samlingar i Almedalen varje år, dagen innan politikerveckan. Det var en bra dag, medierna var redan på plats och vårt lokala engagemang kunde få nationell spridning. De få nazister som fanns på ön då triggade oss och några av dem brukade alltid stå och blänga på oss en bit bort. Idag var det ombytta roller. Jag och ett hundratal andra stod och blängde på det nazistiska parti som fått tillåtelse att tala i Almedalen. Bara att se deras flaggor och symboler på demokratins stora scen gjorde ont. Att höra Stefan Jacobsson säga att det var hedrande att få inleda Almedalsveckan, om än inofficiellt.
– Vem som helst får bli svensk. Det finns ingen gräns för hur många eller vilka man släpper över gränsen, skanderade han från scen och avslutade men att Sverige är svenskarnas land.
Han sa att Sverige blivit rotlöst och att folkgemenskapen var borta.
– Stoppa all invandring av etniska främlingar.
Dror Feiler greps
Motdemonstranterna gjorde sitt bästa för att överrösta talet med hjälp av visselpipor, slagord och burop. Politikern och aktivisten Dror Feiler spelade Pippi Långstrump på saxofon. Många vände ryggen till och andra höll upp röda kort mot scenen. Slagorden överröstade nästan varandra, några skrek ”nassesvin” andra ”mångfald”.
Plötsligt greps minst fyra demonstranter av civilklädda poliser, bland andra Dror Feiler. Under skrik och protester släpades han bort till några polisbilar uppställda längs ringmuren. Ett stort antal demonstranter följde efter.
– Varför griper ni dem? frågade Somar Al Naher, men fick inget svar.
Även barnläkaren Henry Ascher sprang efter för att fråga vilka de civilklädda männen var.
– De sa att de var poliser, men jag tycker att de borde legitimera sig, jag blev orolig att det var nazistiska provokatörer och jag tycker att det är oprofessionellt och borde vara olagligt att gripa folk utan att kunna visa att man är polis, sa han.
Hur upplevde du gripandet?
– Mycket obehagligt och jag blev rädd och orolig. Jag förlorade större delen av min släkt under förintelsen och tycker att det är oerhört obehagligt att behöva demonstrera mot nazister överhuvudtaget, sade han.
Somar Al Naher är krönikör i Aftonbladet och uppväxt på Gotland. Hon var både upprörd över att Svenskarnas parti fått tillstånd att tala i Almedalen och för att polisen grep flera av motdemonstranterna.
– Det är vanligt folk som är här, Visbybor, jag känner igen många ansikten och det var god stämning. Men polisen var aggressiv och släpade iväg en äldre man med judisk bakgrund, det är klart att det väcker starka känslor, sa hon.
Även konstnärinnan Channa Bankier fanns på plats, även hon har judisk härkomst.
– Det är en stor skam att de får tala här och som judinna känner jag mig rädd. Det är ett direkt felaktigt beslut av polisen, det är lagstridigt, sa hon.
Polisens presstalesperson kunde under kvällen inte bekräfta hur många som gripits och varför, men sade att det handlar om minst fyra personer.
Varför greps de?
– Olika former av ordningsstörning. Men vi måste se vad som avrapporteras innan vi kan ge mer besked, sa David Smitterberg.
LINNEA NILSSON
Hundratals trotsade regnet för att manifestera för mångfald
En motdemonstration hölls även i Östergravar, utanför Visby ringmur. Uppskattningsvis 500 personer samlades i regnet för att visa sitt stöd för det mångkulturella samhället och bland andra Dagens ETC:s krönikör Emil Jensen uppträdde.
En demonstration för mångfald, inte emot Svenskarnas parti. Det var tanken bakom den samling som hölls i Östergravar på lördagskvällen.
– Vi vill inte att det ska bli för mycket fokus på de mörka krafterna när de egentligen är så få om man jämför, sa initiativtagaren Eva Bofride.
Varför är ni här och inte i Almedalen?
– För att vi inte vill bidra till att uppmärksamma det som händer där. Vi vill visa att vi står för något annat och vi vill också att alla ska känna sig välkomna utan att behöva vara oroliga.
Ing-Britt Melin, Anna Lundén, Karin Gauffien och Annica Ericsson medverkade men tyckte att Östergravar var fel plats.
– Jag hade hellre varit där nere. Jag kan förstå att det är lugnare här och att fler kanske kommer då, men vi visar ju inte Svenskarnas parti vad vi tycker. Jag förstår inte hur de kan få tillstånd att tala i Almedalen, det är en så oerhört symboliskt viktig scen, sa Ing-Britt Melin.
Paret Ulf och Lena Smitterberg tyckte att Östergravar var en bra plats för en manifestation.
– Det är bra att demonstrera för något, för mångfald, istället för emot, sa de.