I en undangömd lokal nedanför Stigbergsbacken lagar Nadja Hashem veganska taginer och kryddiga linsbollar. För några år sedan sa hon upp sig från jobbet inom biomedicin och följde ungdomsdrömmen om att starta en restaurang. Den är uppkallad efter hennes marockanska mamma och rätterna på griffeltavlan varierar. En klar favorit är det hembakta brödet som man kan få fyllt med veganska godsaker. Vill man gå hit får man sikta på ett lunchbesök, för på kvällarna är det bara öppet för förbokade sällskap.
Var: Oskarsgatan 4 i Majorna.
Prisexempel: Vegansk tagine för 100 kronor, grönsaksbollar i bröd 79 kronor.
Al Habesha
Om man är svag för röror och det syrliga brödet injera så är denna restaurang i Gamlestaden ett himmelrike. Familjär stämning och och många vegetariska och veganska alternativ. Dela en ”habesha special” med dina bordsgrannar och ni får testa ett axplock av de grytor och röror som det etiopiska köket har att erbjuda.
Var: Brahegatan 1, Gamlestaden.
Prisexempel: Vegetarisk eller vegansk habesha special för 165 kronor.
LeGbg
En nykomling bland stadens caféer, som snabbt blivit ett vattenhål för unga personer med välbesökta instagramkonton. Menyn består till största del av smoothies och pannkakor som toppas med bär, bananer och kokosflingor. Borden är få och kön ringlar ofta lång utanför, särskilt när solen ligger på mot den lilla uteserveringen. Om man vill undvika trängseln kan man köpa med sig en sallad och fortsätta uppför backen till Skansen kronan.
Var: Lilla Risåsgatan 25 i Linné. Prisexempel: Avokadomacka 79 kronor, smoothies 65 kronor.
Piga
En av de få gångerna jag börjat gråta av välbehag var över krämig risotto på restaurang Piga på Eriksbergskajen. Restaurangen som nyss firande tre år serverar nya och gamla svenska klassiker och många av dem är baserade på kött eller fisk. Men det gör inte så mycket med få rätter att välja bland när de som finns garanterat är en smakupplevelse utöver de vanliga. De byter meny varannan månad, men jag hoppas att jag hinner smaka deras smörstekta pumpagnocchi med friterad svartkål och rostat vitlöksskum.
Var: Ostindiefararen 11 i Eriksberg.
Prisexempel: Förrätter kring 150 kronor, varmrätter mellan 200 och 300 kronor.
Roots
Att råka bli hungrig när man är i närheten av Avenyn kan bli en dyr historia. Tur då att man kan slinka in på Roots, det mysiga caféet en trappa upp på Stadsbiblioteket. Med en femtiolapp på fickan kan man till exempel få en mättande wrap med sötpotatiskräm, rödkål och fetaost. De har också frallor och olika varianter av frukostpaket. Min personliga favorit är deras glasnudelsallad med avokado och sesamdressing som man kan avnjuta på balkongen.
Var: Götaplatsen 3.
Prisexempel: Glasnudelsallad för 89 kronor och wraps för 49 kronor.
Brewers beer bar
Eftersom jag är ett stort fan av Brewers surdegspizzeria på Tredje långgatan så hade jag höga förväntningar när de utökade med ett nytt ställe på Magasinsgatan. Här har de samma pizzor som på systerkrogen, men nyheten är att de även serverar ”hantverkskebab”. Den kommer i nybakade bröd och som vegan kan man välja på falafel med avokado och picklad kål eller tempeh med vita bönor och grillade morötter. Portionerna är enorma, så om du inte är superhungrig kan du dela med en vän. En annan bra grej är att borden är många och långa, så det funkar att komma i stora sällskap.
Var: Magasinsgatan 3.
Prisexempel: Pizzor från 115 kronor, kebab från 125 kronor.
More is More
Sedan starten för snart två år sedan har den här kvarterskrogen satsat på vegansk mat som inte är nyttig. Det innebär bland annat hamburgare, nachos och hemmagjorda seitankorvar med majonäs och picklade grönsaker. De har också prisvärda drinkar och en uppskattad uteservering med kvällssol. Den senaste tiden har de haft lite ekonomiska problem så flera andra ställen i stan har ordnat stödfester för att få dem på fötter igen. Gå dit och kläm en korv för att visa ditt stöd.
Var: Herkulesgatan 40 i Kville.
Prisexempel: Seitan bratwurst 95 kronor.
Lilla Spinneriet
Intill den gamla spinnerifabriken i Lindome ligger denna pärla. Varje söndag dukar de upp en generös brunchbuffé med mycket grönt. Salladerna, rörorna och bröden fyller magen men för den som orkar finns även ett dessertbord. Maten och miljön gör att den 45 minuter långa bussresan från Linnéplatsen känns värd. Man kan även kombinera med ett besök i den gamla fabrikslokalen, där det finns en inspirerande inredningsbutik.
Var: Spinnmästarevägen 2 i Lindome.
Prisexempel: Lunch från 145 kronor, söndagsbrunch för 295 kronor.