– Vi har förtur även för andra grupper, men just våldsutsatta är en särskilt prioriterad målgrupp. För oss som allmännytta har vi ett ansvar att bidra, säger Peter Cronarp, bokonsulent på Öbo.
Påhittade namn
För att beviljas en förtur görs först en bedömning av socialtjänsten och kommunens Centrum för våld i nära relationer. För vissa kan det räcka med ledsagning i hur de kan hitta bostad, medan andra behöver få förtur till ett förstahandskontrakt. I de fall där kvinnor är så pass hotade att de lever med skyddade personuppgifter hjälper Öbo också till. Antingen genom att den utsatta får flytta till någon av de kommuner Örebro samarbetar med, eller genom att de registreras med fingerade namn.
– Vi har ett internt upplägg som vi har jobbat med i många år. Det går bland annat ut på att man får använda ett fejkat namn, och att det bara är två personer som hanterar den typen av ansökningar. Vi vet hur viktigt det är att skydda den här målgruppen, säger Peter Cronarp.
Stort engagemang
Andra kommuner uppger bostadsbrist som ett skäl till att de inte kan erbjuda våldsutsatta förtur. Hur hanterar ni det?
– Det spelar absolut roll, hur mycket förtur vi kan ge bestäms utifrån hur stor tillgång på bostäder vi har. Ungefär tio procent av de tillgängliga lägenheterna ska gå till förturer. Det är klart att det då blir något färre bostäder till andra bostadssökande, men här har vi valt att prioritera sociala förturer.
Även i Karlstad finns sedan många år ett medvetet arbete med att hjälpa våldsutsatta kvinnor. I det ingår att hjälpa till med bostad. För tillfället har 32 kvinnor insatsen boendeanskaffning, vilket innebär att de har fått en förtur till en bostad.
– Vi har ett hot- och våldsteam som samarbetar med boendestödsenheten, som i sin tur har kontakt med bostadsbolaget. Med dem har vi en överenskommelse om att våldsutsatta kvinnor ska få förtur, säger Sabina Gómez Jansson, enhetschef på Familjevåldsenheten i Karlstad.
Hon menar att både engagemanget och kunskapen är stor bland dem som på något sätt arbetar med våldsutsatta kvinnor i kommunen. Och att även ge bostadsförtur till en skuldsatt kvinna ses som en självklarhet.
– Ekonomiskt våld utgör ju en del av mäns våld mot kvinnor och leder till att många tvingats ta på sig skulder. Det gör det ännu svårare att få bostad på den ordinarie bostadsmarknaden, och behovet av hjälp större.
Samarbete med vänkommuner
För att hitta bostad åt de kvinnor som inte kan stanna kvar i kommunen inledde man 2018 ett arbete med att hitta vänkommuner. Nu har kommunen samarbete med ett antal kommuner, så att den som behöver flytta ändå både ska kunna få en bostad och fortsatt stöd i den nya kommunen.
– Vi vet hur viktigt det är att finnas med hela vägen, både tills det är klart med en permanent bostad, men också för att se till att det finns stöd runtomkring. Man kanske behöver kontakta med den lokala kvinnojouren, med brottsofferjour eller vår motsvarighet i den nya kommunen. Det stödet är mycket lättare att få till tack vare samarbete med vänkommunernas socialtjänster, säger Sabina Gómez Jansson.