Ett samtal om kläder inleds redan i foajén, med att eleverna som går i år 7 får säga vilket som är deras favoritplagg. Inför besöket har eleverna fått räkna hur många klädesplagg de har hemma, och en liten stund senare får de berätta om resultatet.
Många av ungdomarna har runt 150 plagg i sina garderober. Minsta antalet någon har kommit fram till är 50, medan en flicka som har räknat till nära 400 klädesplagg hemma slår rekordet åt andra hållet.
Klassens guide, Maria E Harrysson, som är utbildad textildesigner, ställer frågan om de tycker att det är nödvändigt att ha så mycket kläder.
Det är inte nödvändigt, men det är kul, svarar en av flickorna och får medhåll av sina klasskamrater.
Medveten konsumtion
Vandringen runt utställningen fortsätter under temat hur man kan bli en bättre och mer medveten konsument av kläder. En karta på väggen, där besökarna har fått sätta lappar på de länder där tröjan eller skjortan de har på sig är sydd, visar att lilla Bangladesh är en av de största producenterna av de kläder som sedan köps i Sverige.
– Villkoren för dem som syr plaggen är usla. Den som har odlat den bomull som går åt till en skjorta som i en svensk butik säljs för 200 kronor, får 8 öre av detta i lön. Lika mycket får den som syr skjortan, berättar Maria E. Harrysson.
Det är nästan som en sorts slaveri, säger en av pojkarna i klassen.
Bland de faktauppgifter eleverna får med sig hem hör att bomull, ur klimat- och miljösynpunkt, är den största boven. På utställningen finns också exempel på hur man kan tillverka textilier i Sverige utan stor miljöpåverkan och utan att något djur ens behöver dödas för detta. Ull från olika djur presenteras och Maria E. Harrysson väcker också tanken på att den päls man kammar från sina husdjur kan förvandlas till värmande plagg.
– Människohår är starkt och användes tidigare för att stärka hälen på strumpor, berättar hon.
Rundturen avslutas med en workshop där eleverna får skapa om de t-shirts de har haft med sig hemifrån. Fula tröjor skräddas om till mer moderna magtröjor, en t-shirt ska bli till linne medan andra ska fräschas upp med lite broderier.