BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Efter hand samlas mycket möbler i korridorer och trapphus, men också kvarlämnade i rummen. Flera av dem förstörs och forslas bort av värden.
– Det är enormt mycket saker som bara förstörs helt i onödan. Jag ville skapa en verksamhet som tog hand om möblerna i stället, säger Robin Rushdi.
– Tanken är att studenter ska välja att köpa second hand i närområdet i stället för att åka sex-sju kilometer och försöka frakta över Ikeamöbler med buss.
Trygghetshjälte
Redan förra året började han engagera sig i frågan. Med pengar som han hade vunnit från Länsförsäkringars tävling när han korades till trygghetshjälte i området, startade han ett Community Center för Flogstastudenter och började samtidigt driva Gröna grannar, ett företag som vill ta hand om kastade möbler och sälja tillbaka dem till nya studenter.
– Pengarna som jag får in går till verksamhet på Community Centret, så det handlar om att skapa en verkligt lokal cirkulär ekonomi här i Flogsta.
Just nu vid terminsstart har Robin Rushdi mycket att göra. Det förråd som han har hyrt för att ställa second hand-möbler i får många besökare.
– Det är en otrolig åtgång, folk kommer in och köper möbler hela tiden.
På ytan trängs bokhyllor, skrivbord, klädhängare, backar på hjul och en och annan säng. Men det kunde ha varit betydligt mer, vilket bekymrar Robin.
– Om jag hade fått lov att ta hand om fler möbler hade jag verkligen kunnat sälja massor. Men Heimstaden tog sönder flera möbler innan de bar ned dem, och jag fick inte chansen att välja ut vad vi skulle ta hand om.
– Jag skulle ha haft betydligt fler sängar och skrivbord annars. Nu är det mest kontorsmöbler jag har.
Inledningsvis reagerade värden Heimstaden bara positivt på initiativet med Gröna grannar och lät Robin Rushdi hyra en lokal för att driva second hand-verksamhet med möblerna. Muntligen kom parterna också överens om att låta Robin sortera ut och märka de möbler som han ville sälja vidare vid varje terminsslut, så att Samhall, som forslar bort överbliven inredning, skulle veta vart sakerna skulle.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Men det mesta som står här är sådant som folk har lämnat in, eller som jag har hämtat själv med cykelkärra och kört hit. Heimstaden slog sönder många möbler som kunde ha återanvänts innan de tog bort dem. Då går de inte att återanvända.
Förstörda möbler
Heimstadens regionchef Roger Sjöstedt medger att en hel del möbler har blivit förstörda i samband med att korridorerna städades ur. När det gäller möbler som har stått i studentrum så har de lagrats ifall den tidigare ägaren skulle göra anspråk på dem.
– Men det som har kastats har varit sådant som vi inte har ansett att det finns något större värde i. Dessutom har vi ett kort tidsfönster varje år att städa bort alla möbler som samlas i korridorsutrymmen när studenter inte längre har velat ha dem.
– Ett annat skäl är brandföreskrifter och att ambulanspersonal måste kunna komma fram i korridorerna.
I vissa korridorer har Heimstaden dessutom tagit bort saker från allmänna sällskapsutrymmen som studenterna ville ha kvar, till exempel har sladden skurits av på tv-apparater som sedan har forslats bort.
– Jag vet att det finns kritik mot det, men det handlar i de flesta fall om gamla tjocka tv-apparater. De står och samlar damm och blir brandfarliga.
Varför hyr ni inte ut rummen möblerade i stället, så ni slipper slänga?
– De flesta studenter vill inte det. De vill ha med sina egna saker. Men visst borde vi kunna jobba mer långsiktigt framöver.