BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Lägenheterna ligger i sex par ”kluster”. Det är ett begrepp som HSB myntade som sedan har fastnat, säger Edvin Meijer när han visar runt.
Föräldrar har bosparat i HSB
Han är förvisso student på Chalmers själv, men fick sin lägenhet genom att hans föräldrar har bosparat i HSB. Klustret som Edvin bor i är just HSB:s egna, där de har valt ut de boende. De andra klustrena är mer traditionella studentlägenheter. Förutom den där lilla detaljen att allt ifrån varenda droppe vatten och varenda liter luft som används till hur de rör sig på och utnyttjar ytorna noga kartläggs då. Edvin pekar runt på de olika mätinstrumenten som finns i väggar och tak.
– Jag är lite osäker på vad alla de olika gör, men det här är i alla fall luftsensorer, säger han.
Det borde vara enkelt att få en känsla av att vara övervakad. Men då det inte handlar om filmkameror, mikrofoner eller liknande så tycker Edvin att det är ganska lugnt ändå.
– Jag får ingen sådan känsla faktiskt. De vet ju egentligen ingenting mer om mig än vad jag förbrukar. Men jag hade nog inte ställt upp om det var för ett kommersiellt syfte, menar han.
2 000 sensorer
Antalet sensorer i hela femvåningshuset uppgår till 2 000. Förutom förbrukning så tittar forskarna på allt från fasadmaterial till sociala rörelsemönster och it-vanor.
– Det är svårt att simulera verkligheten i ett vanligt laboratorium. Så det har funnits önskemål om ett living lab ganska länge, men ingen visste tidigare hur vi skulle bygga det, berättar Angela Sasic Kalagasidis, biträdande professor på Avdelningen för byggnadsteknologi.
Huset ska inte stå i mer än tio år, och under de åren kommer det även att vara i ständig förändring.
– Delar av fasadväggarna är utbytbara för att vi ska kunna testa olika material och även boendeytorna kan förändras. Det gör att det här huset kan ersätta 12 till 14 andra hus då vi inte behöver bygga nytt för att testa saker hela tiden, säger Angela Sasic Kalagasidis.
Byggnaden är flyttbar
Faktum är att hela byggnaden är flyttbar om man så skulle önska. Inom kort så påbörjas 20 olika projekt i huset, alla inriktade på olika delar men med miljö och resurser som gemensam nämnare. Vad som är intressant i dag kanske inte är det nästa år, som Angela säger, därför är de möjliga fysiska förändringarna av huset så viktiga.
I dag består varje kluster av ett större, gemensamt utrymme med kök, vardagsrum och duschrum i mitten. Kring det så ligger de egna små lägenheterna på 13 kvadratmeter. Men egentligen är det i fallet iving lab mer väsentligt att prata om att de är kring 50 kubikmeter. Att bygga på höjden är något som testas, och Edvins och alla andras sängar finns på en alkov med en stege upp.
– Det blir nästan som två rum. Det är liten yta men mycket rymd, säger Edvin.
I den egna lägenheten har han dessutom en vask med en liten kyl under. Dock ingen kokplatta som det var tänkt från början då fläktsystem inte fick plats.
– Ytan i lägenheterna är mindre än vad dagens byggregler förespråkar. Men det kanske är dags att tänka om där? Det är därför vi tittar på volym och inte yta och hur man kan göra det effektivt, vilket även blir billigare, säger Angela Sasic Kalagasidis.