– En känsla man får. Att hjärtat slår snabbare när man hör någons namn.
13 killar mellan 15 och 17 år sitter bredvid varandra i en provisoriskt iordningsställd föreläsningssal i Vallda församlingshem i Kungsbacka.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
De har precis diskuterat två och två vad kärlek är, och nu redovisar de sina svar för varandra och för Charbel Gabro, som leder temadagen. Han är föreläsare och jobbar för Hero Kompetens, en avdelning inom Hero Sverige som specialiserat sig på flyktingboenden och etablerade sig i Sverige förra året.
Killarna framför honom bor på ett av bolagets senaste startade HVB-hemmen för ensamkommande flyktingbarn. De flesta av dem kom till Sverige i slutet av förra året.
– De flesta av ungdomarna på Heros boenden kommer från Afghanistan, Syrien eller Afrika. För dem kan det bli svårt, framför allt när det kommer till det sexuella. Det är många som inte har sett andra kvinnor än sina småsyskon och sin mamma utan slöja. Så kommer de hit och möter en helt annan kultur, förklarar han innan föreläsningen börjar.
”Äger sin egen sexualitet”
Syftet med föreläsningen är att öppna upp för samtal om sex och relationer, men också att lära killarna vilka lagar och regler som gäller i Sverige.
Charbel Gabro är själv från Syrien och kom till Sverige som treåring med sin familj. Under en inledande timme har han berättat om sig själv, sin egen uppväxt och visat bilder från stranden på den grekiska ön Lesbos där han hjälpte flyktingar i höstas. Hans bakgrund spelar stor roll när det gäller att skapa förtroende och få killarna att våga öppna sig, tror han.
Efter samtalet om kärlek tar nästa ämne vid. Sexualitet.
– I våra kulturer är sex någonting som man gör inom äktenskapet, och det är någonting man gör för att få barn. I Sverige äger man sin egen sexualitet, det är inte min mamma eller pappa eller någon annan som bestämmer hur jag ska känna, säger Charbel Gabro.
En annan sak som skiljer sig är synen på homosexualitet.
– Här är det okej med två tjejer som har sex med varandra, eller två killar, säger Charbel Gabro och visar genom att låta två pekfingrar mötas i luften framför sig.
Nästa del av föreläsningen handlar om vad som är tillåtet och inte. Det blir en genomgång av vad som klassas som våldtäkt, sexuellt våld och ofredande.
En av killarna räcker upp handen och påminner om att sexuellt våld inte bara handlar om handgripliga övergrepp.
– I mitt hemland är det vanligt att män i maktpositioner håller sig med unga pojkar som dansar för dem. Det är också en typ av övergrepp. Som barn har man ju ingenting att säga till om och därför kan de här personerna göra som de vill. Det är nog många av oss som sitter här som har flytt just för att komma undan sådant, säger han.
Hans berättelse visar att offren för övergrepp finns överallt. Det är en aspekt som helt kommit bort i den svenska debatten om sexuellt våld den senaste tiden. Under det gångna året är det istället ensamkommande som pekats ut som gärningsmän. Gruppen har felaktigt fått skulden för övergrepp mot tjejer på festivaler. Senast av polisen i Värmland som sedan tvingades ta tillbaka sitt påstående om att ett gäng som trakasserade tjejer under festivalen Putte i parken i Karlstad skulle ha bestått av enbart ensamkommande killar.
Debatten om sexuella övergrepp är polariserad, men Charbel Gabro menar att samtalen han leder ändå måste kunna hållas, och att det går att prata om ämnet utan att peka ut någon.
– Är du uppvuxen i Sverige så har du haft sex- och samlevnadsundervisning i skolan. Det har du inte om du är från Afghanistan, säger han.
– Killarna ska inte behöva hamna i situationer de inte vill på grund av att de inte känner till lagarna och de sociala koderna.
”Bra att prata om skillnaderna”
När Dagens ETC pratar med några av killarna i en paus håller de med.
– I vårt land måste man vara gift med den man har sex med. Så är det inte här, därför är det bra att prata om skillnaderna, säger Rahmatullah.
– I vårt hemland ses kvinnan som ett föremål som mannen äger och kan bestämma över. Men man kan ju inte äga en person. Det är viktigt att prata om hur ni ser på frågor om sex här, så att man förstår vilka skillnader som finns, säger Khyrollah.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det är skönt att få prata om ett annars tabubelagt ämne som sex och kärlek, och nyttigt att få lära sig mer om hur lagarna ser ut i Sverige. Men egentligen är det inte svårt alls att få grepp om lagarna kring vad som är okej och inte, tycker Mohammad.
– Jag tycker att det är lätt. Här har man friheten att göra vad man vill, så länge man inte gör någonting mot den andres vilja. Lagen är rättvis, det gör att den är lätt att förstå, säger han.
Fotnot: Av säkerhetsskäl vill killarna inte ha sina efternamn i tidningen.