BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Före jul fylls så väl nyhetspress som hälsotidningar med tips om hur vi ska göra för att äta så smart som möjligt under helgerna. Alltså – vad vi ska undvika för att slippa gå upp i vikt. I Expressen tipsar till exempel dietisten Jill Holmström om att man inte ska äta för många portioner. Visserligen poängterar hon att julbordet inte är det största problemet, utan att det snarare handlar om att människor är ohälsosamma hela året. Men det tycks inte spela någon roll. Mängder av artiklar skrivs ändå om vad vi inte bör äta under jul. Och för den som har misslyckats med att bara stoppa i sig grönkål gäller långa promenader, får vi veta. Förra veckan publicerade TT en artikel där en näringsfysiolog har räknat ut att vi behöver promenera i 7,5 timmar för att bli av med de extra kalorierna.
Lisa Bjernhagen, 23, är en av dem som har reagerat på fixeringen vid kalorier kring jul.
– All medierapportering är bara säljknep, ett fult sätt att utnyttja våra svaga punkter som faktiskt kan få allvarliga konsekvenser. Hela tiden matas vi med att vi inte får lägga på oss, att vi måste tänka på vad vi äter. Många har inte alls något problem med vikten, men alla nås ju av det här. Har du inte redan en ätstörning ökar risken att få det, säger hon.
Skapar press
Även efter att julen är slut fortsätter fokus att ligga på vår vikt. För nu är det nytt år – och det innebär nyårslöften om ökad träning och tappade kilon. Lisa Bjernhagen tror att det kan skapa en press hos många.
– Det hänger ju ihop med trycket i stort, att vi ska äta rätt och träna för att bli smala och hälsosamma. Under både jul och nyår blir det särskilt tydligt. Visst är det bra att röra på sig, men nu är som att den som tränar är en lite bättre människa. Som att det är mer värt att träna och vara smal än att vara en bra människa eller skänka pengar till välgörenhet. Trots att det är en hets som lätt leder till ätstörningar.