– Vi hade velat vara mer offensiva men vi har också samarbetet i majoriteten att tänka på. Det är ändå tydligt var Vänsterpartiet står i frågan, säger Hans Zetterqvist, (V), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden och gruppledare för Vänsterpartiet.
Likvärdig skola
Han menar att det inte gynnar en likvärdig skola att andelen friskoleplatser i kommunen ökar och är orolig för att detta kommer att dränera den kommunala skolan på resurser.
– Det är stor risk att det blir de skötsamma och lugna eleverna som väljer Engelska skolan och de kommunala skolorna utarmas med färre elever och får dessutom större andel elever med särskilda behov, säger Hans Zetterqvist.
Han är rädd för att situationen för en del av de kommunala skolorna blir ohållbar.
– Om valfrihet för några blir ett tvång för andra är demokratin ute på ett sluttande plan. Ska vi få ordning på skolorna i Sundsvall är Engelska skolan en del av problemet snarare än en del av lösningen, säger Hans Zetterqvist.
Inte heller João Pinheiro (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden tycker att lösningen är bra.
– Man måste komma ihåg att kommunen inte kan säga nej till friskolorna. Det är den verklighet vi har att rätta oss efter och då har vi diskuterat oss fram till en kompromiss med Engelska skolan. Våra samtal med skolan ledde fram till en lösning som jag kan ställa mig bakom då vi har ett behov i kommunen att utöka antalet platser i de äldre årskurserna framöver, säger han.
João Pinheiro säger sig också ha haft konstruktiva diskussioner med Engelska skolan kring den växande segregationen.
– För mig har det varit avgörande att Engelska skolan har varit tydliga med att de kommer att ta in elever med olika bakgrunder så att skolklasserna speglar hur samhället ser ut i övrigt. På så sätt minskar vi segregationen i samhället.
Blir näst största grundskolan
Engelska skolan är redan i dag den största friskolan i kommunen med 760 elever i årskurs 4–9. Med den planerade utbyggnaden kommer antalet elever att öka till 1 300, vilket gör den till landets näst största grundskola. Klasserna är stora och andelen lärare är mindre än i de kommunala skolorna. Stordrift är en del av koncernens affärsidé och Engelska skolan driver redan före utbyggnaden i Sundsvall nio av landets tio största grundskolor.
Rektor Pascal Brisson ser inga problem med storleken.
– Vi skapar två enheter under ett tak. För eleverna och lärarna kommer detta att upplevas som två mindre skolor, med ett mellanstadium och ett högstadium under ett och samma administrativa tak, säger han.
Avfärdar kritiken
Han avfärdar också kritiken att skolan skulle välja bort elever med sämre akademiska förutsättningar eller elever med utländsk bakgrund.
– Vi följer de lagar och regler som gäller. Vi har också ett elevhälsoteam och ett pedagogiskt resursteam som ser till att alla elever har möjligheten att prestera bra på skolan. Vi har också många barn med utländsk bakgrund, säger Pascal Brisson.
Var femte elev går i friskola i Sundsvall
Totalt antal elever i grundskolan: 11 343
I fristående grundskolor: 2 222
Andel: 20 procent
Engelska skolan: 760 efter utbyggnad: 1 300
Källa: Barn- och utbildningsförvaltningen, vårterminen 2016