Legalisering ökar trafficking
När det gäller sambandet mellan legalisering och trafficking finns tydliga forskningsresultat. Människohandel för sexuella ändamål är mer vanligt förekommande i länder med legaliserad prostitution. Substitutionseffekten, att lagliga sexköp på en vit marknad väljs framför att köpa sex av traffickingoffer, vägs upp av att sexmarknaden i sig växer och därmed även de illegala delarna med tvångsprostitution och människohandel.
Det visade en studie från London School of economics, 2012. Sverige hade enligt studien betydligt lägre förekomst av trafficking än Danmark och Tyskland där sexköp är lagligt.
Mindre insyn
I Nya Zeeland rapporterar polisen i en genomgång av legaliseringens effekter 2008, att man efter legaliseringen har mycket mindre kontakt med den kommersiella sexhandeln och därför mindre chanser att upptäcka exploatering och övergrepp. Legaliseringen hade heller inte gjort att människor i prostitution visar högre benägenhet att anmäla våld.
I Sverige menar kritiker av sexköpslagen att sexhandeln gått under jord och i större utsträckning sker på internet i dag. Det saknas jämförelser mellan länder hur stor del av sexhandeln som sker på det viset. Enligt en tysk forskningsrapport från 2014 så ökar sexhandeln via internet och i egna lägenheter i Tyskland också trots tillgången på bordeller att arbeta på.
Ingen förbättring av social trygghet
Tyska regeringens genomgång av effekterna av legaliseringen visade ingen mätbar förbättring av den sociala tryggheten för människor i prostitution. Ett fåtal omfattades av arbetslöshetsförsäkring, pensionssystem och sjukförsäkring i anslutning till sin status som sexarbetare. Detta då dessa förmåner är knutna till anställningskontrakt, något majoriteten inte har. På Nya Zeeland rapporterade intervjuade personer i prostitution att de inte upplevde någon skillnad i social trygghet efter legaliseringen.