Definitionen av trångboddhet är att det bor fler än två personer per rum om man räknar bort kök och vardagsrum. Enligt det måttet är över en tredjedel av familjerna i Bergsjön och Angered trångbodda och en fjärdedel av invånarna i Kortedala. Om man bara ser till barn och unga är siffran ännu högre, nästan varannat barn i de stadsdelarna är trångbodda och sammanlagt blir det över 8 000 barn som delar rum med minst en annan person.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Trängsel ger dålig hälsa
Forskningen visar att trångboddhet kan leda till sämre fysisk och psykisk hälsa. Barnen kan få bristande studiero och föräldrarna har mindre kontroll över sina ungdomar som på grund av trängseln väljer att tillbringa mer tid utanför hemmet. Ändå har socialtjänsten inga möjligheter att hjälpa trångbodda familjer med större lägenheter. Undantaget är om familjen består av över tio personer – först då kan man vara aktuell för ett så kallat kommunalt kontrakt som innebär att man får hyra en andrahandslägenhet av fastighetskontoret.
– Annars är trångboddhet inget skäl för att få ett kommunalt kontrakt. Det måste vara kombinerat med medicinsk eller social problematik om man ska få förtur, säger Erik Gedeck som är chef över boendeavdelningen på fastighetskontoret.
Alla lägenheter upptagna
Anledningen till att man dragit en gräns vid familjer på tio personer är att man då är i behov av lägenheter med fler än fem rum och sådana är mycket ovanliga i Göteborg. Fastighetskontoret har ett 20-tal lägenheter i den storleken men de är upptagna för tillfället och fyra familjer står på väntelistan. Det stöd man kan få från kommunens håll om man är i Shahwali Shinwaris situation är endast råd och praktiskt stöd i sitt bostadssökande.
Trångboddheten skiljer sig mycket mellan stadsdelarna och vissa området har knappt någon trångbodd familj. Gemensamt för de grupper som är överrepresenterade i statistiken över trångboddhet är utlandsfödda, låginkomsttagare och unga vuxna. Trångboddhet är fyra gånger så vanligt bland låginkomsthushåll som hushåll med höga inkomster och förra våren larmade Bostadsbolaget om att Norra Biskopsgården var hårt drabbat.
– Visst kommer vi in i lägenheter där det bor en familj per rum. Och det är inte ovanligt att vi hittar människor boende i källare och på vindar, och där ska man ju inte bo, sa Johan Wilck, distriktschef för Bostadsbolaget på Hisingen till P4 Göteborg.