I Skolinspektionens rapport beskrivs en verksamhet som kantats av brister sedan starten år 2000. Skolan ägs av Khalid El Mouselhi. Han är vd och ordförande för skolan och var fram tills nyligen även rektor.
Skolinspektionen skriver att skolan drivits i strid med skollagarna och att bristerna gällt centrala områden som undervisning, extra anpassning, trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling. Bristerna har visserligen åtgärdats, men Skolinspektionen skriver att de gång på gång återkommit kort efter att myndigheten bedömt att de avhjälpts.
Miljonbelopp i statsbidrag
Elma school har även slarvat med sin ekonomiska redovisning, enligt rapporten. Det handlar om arbetsgivardeklarationer som flera gånger lämnats in för sent. Bolaget har också skönbeskattats och vid ett flertal tillfällen tvingats betala skattetillägg.
Men samtidigt som Elma School ofta legat efter med sina egna inbetalningar har skolan varit flitig när det gäller att ansöka om riktade statsbidrag.
De senaste fem åren har skolan fått över 11 miljoner kronor för bland annat satsningar på en likvärdig skola, skolbibliotek och karriärtjänster. Så sent som i augusti, två månader efter att Skolinspektionen stängt skolan, betalades en klumpsumma på 835 000 kronor ut i statsbidrag för att stärka likvärdigheten
i skolan.
Elma school har överklagat beslutet om att dra in tillståndet och i väntan på att förvaltningsrätten fattar beslut får skolan hålla öppet som vanligt. Handläggningstiderna är långa och beslutet väntas komma först omkring årsskiftet.
Dagens ETC har utan resultat sökt skolans vd Khalid El Mouselhi. I överklagandet till förvaltningsrätten skriver han att skolans ekonomi är stabil. Ägaren menar också att inspektionen inte varit neutral utan ”saknat nyanser, är rena påhopp och saknar exempel kopplade till de påstådda bristerna”.
Hotas av vite på 300 000
När Skolinspektionen tidigare i år besökte Landskrona school of sports upptäckte man brister både i ekonomin och skolverksamheten. Skolan har gått back de fyra senaste åren och årsredovisningarna visar att bolagets egna kapital är förbrukat. Skolinspektionen kräver att skolan senast i april nästa år redovisar hur man ska komma till rätta med ekonomin och övriga brister.
Skolan hotas också med ett vite på 300 000 kronor för allvarliga brister när det gäller hjälp till elever med behov av särskilt stöd. Och det är inte första gången. Redan i mars förra året hotades skolan av vite för samma sak.
Björn Persson, avdelningschef på Skolinspektionen i Lund, säger att inspektionen ser allvarligt på skolans situation.
– När man får ett sådant föreläggande är det allvarligt, säger han.
Enligt honom är den största skillnaden sedan de nya reglerna kom vid årsskiftet att inspektionen nu har möjlighet att återkalla ett tillstånd enbart på grund av dålig ekonomi. Tidigare var myndigheten tvungen att visa på brister i själva skolverksamheten.
Tror du att reglerna kommer att leda till fler stängda friskolor?
– Det är svårt att säga. Men jag tror att de nya reglerna har en god preventiv funktion. När en skola får ett sådant här föreläggande så förstår man att nu är det allvar. Man måste bestämma sig för om man ska försöka driva skolan vidare eller lägga ner, säger han.
Enligt Christian Condrup, ordförande i skolans styrelse, är läget under kontroll. Han säger att skolan haft större kostnader än de fått in via skolpengen, men att ägaren kommer att skjuta till de pengar som behövs.
– Det är klart att vi behöver bli några fler elever innan skolan bär sig, men jag ser inga stora orosmoln, säger han.
De andra två skolorna som hittills fått kritik är Freinet bild och form i Göteborg och Hörby yrkesgymnasium. I båda fallen skriver Skolinspektionen att bristerna är så allvarliga att man överväger att återkalla tillståndet.
Dömd för bokföringsbrott
I det första fallet hittar Skolinspektionen inga brister i undervisningen, men ägaren Ulf Påhlsson pekas ut som olämplig. När Skolinspektionen kontrollerade skolan i somras visade det sig nämligen att det fanns stora skulder i bolagen som drev skolan. Hela 2018 låg skolan också efter med skatten, som mest med 450 000 kronor. Ägaren är dessutom dömd för bokföringsbrott.
Skolan uppger att ägaren kommer att lämna skolan och att de två rektorerna istället tar över. Skolinspektionen har ännu inte avgjort om skolans åtgärder är tillräckliga för att få behålla tillståndet.
Hörby yrkesgymnasium kritiseras för både brister i ekonomin och skolverksamheten. Enligt den senaste årsredovisningen gick skolan en halv miljon kronor back. Skolans egen revisor menar enligt rapporten att det finns ”betydande tvivel” om företagets förmåga att fortsätta verksamheten.
Skolan kritiseras också för att inte ge elever särskilt stöd tillräckligt snabbt, att skolan saknar tillgång till kurator och skolpsykolog, att det saknas ett aktivt värdegrundsarbete, och att kränkningar inte alltid anmäls till rektorn.
Skolan har till på torsdag på sig att svara Skolinspektionen hur bristerna ska åtgärdas. Vd:n och styrelseordföranden Peter Svärd vill inte svara på Dagens ETC:s frågor.
– Jag har inga kommentarer att ge, säger han.