Själv har Anders Schröder dock inte velat kommentera varför han flyttas ned.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag tänker inte spekulera i vad det beror på utan konstaterar att vi har en demokratisk process och att medlemmarna har gjort sitt val, sa Anders Schröder till Dagens ETC förra veckan.
Lyftes till plats åtta
Anders Schröder är inte den enda som riskerar att förlora sin plats i riksdagen. I flera fall handlar det om personer som anses obekväma. Inte minst gäller det riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V).
Inför valet 2014 placerades hon som tredje namn, vilket innebar en riksdagsplats. Men när valberedningen lämnade sitt förslag i november fanns hon inte med alls. Amineh Kakabaveh var under flera år i konflikt med partiledningen, framförallt handlade det om olika syn på hur partiet ska driva frågan om kvinnoförtryck och hedersvåld. Men Amineh Kakabaveh har också kritiserats för att ha delat en rasistisk film på Facebook – av misstag, hävdade hon själv.
Valberedningens ordförande har inte velat säga varför Amineh Kakabaveh petas, men själv menar hon att det beror på hennes arbete mot hedersförtryck.
– Att valberedningen efter sina samtal med partiledningen inte vill ha kvar mig på valbar plats är tyvärr ett kvitto på hur lite man värdesätter kampen mot hedersförtryck och alla kvinnors rättigheter. Att de inte ens vill ha mig kvar på listan visar att de vet om att väljarna skulle värdera mitt arbete på ett annat sätt och markera detta genom personkryss, säger hon till Aftonbladet.
Kritiserat partilinjen
Efter att medlemmarna röstat om listan finns hon dock med på listan igen – men det först på plats åtta. Lyckas hon inte få tillräckligt många personkryss kommer hon därmed att hamna utanför riksdagen.
Detsamma gäller för centerpolitikern Staffan Danielsson. Han har suttit som Östergötlands representant för partiet i flera mandatperioder, men riskerar nu att förlora sin plats. Också här kan en anledning vara att han inte alltid har hållit sig till partilinjen.
I Staffan Danielssons fall handlar det om han inte gillar partiets migrationspolitik. För drygt två år sedan stängdes han till och med ute från den centerpartistiska riksdagsgruppens diskussioner om migrationsfrågor.
– Min självständighet i migrationspolitiken kan antingen beskrivas som att jag är illojal mot partilinjen, eller som att jag visar civilkurage. Båda stämmer väl, men för mig har det varit omöjligt att inte stå fast vid min åsikt om att partiets migrationspolitik är allt för liberal, säger han.
Personvalskampanj
Staffan Danielsson tror dock att hans ålder – han fyllde 70 förra året – är en större anledning till att han petas ned på listan.
– Yngre krafter tryckte på och gick ihop och petade ned mig till plats fyra. Jag är besviken, men sådan är demokratin. Precis som i resten av samhället finns en stor åldersdiskriminering inom politiken. Jag är 70 år men har god hälsa och mitt engagemang är lika stort som tidigare, och jag känner att jag har väldigt stor nytta av min erfarenhet, säger han.
Även när det gäller den förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) har han flyttats ned för att nomineringskommittén ville ha förnyelse och föryngring. Han röstades dock in av ombuden på listan igen, och finns nu på plats fyra.
Ytterligare en partikamrat, Centerns talesperson i klimat- och energifrågor Rickard Nordin har petats nedåt på listan. Här handlar det dock inte om att han är för gammal – den 34-årige Göteborgaren har istället kallats framtidsnamn. Ändå fick han se sig omsprungen av Mikail Yüksel när listan avgjordes.
– Jag hade gärna stått på andraplats efter Annie (Lööf), men det är stämman som beslutar, sådan är processen. Nu kommer jag driva en aktiv personvalskampanj istället, för jag vill fortsätta i riksdagen, säger han.
Rå jargong
I ett annat fall, hos Moderaterna i Jönköping, har interna bråk lett till att riksdagsbänken lär förändras. Detta efter att ETC Jönköping i våras avslöjade att en grupp inom Jönköpingsmoderaterna hade en hemlig chattgrupp i syfta att få till ett maktskifte inom partiet. Partikamrater baktalades och jargonen var rå. Riksdagsledamoten Sotiris Delis är en av de som ska ha deltagit i gruppen, och petas nu ner till plats 13. Detta trots att han hamnade på plats 3 när medlemmarna hade provval. Moderaterna menar att det är särskilt allvarligt att han som riksdagsman deltagit.
– Vi pratar om det finaste uppdrag man kan få i ett parti, och då blir detta för mycket. Det ställs höga krav på att man har personlig integritet som riksdagsman, säger en moderat med insyn i nomineringskommittén till ETC Jönköping.
Sotiris Delis själv nekar dock till att han har skrivit något olämpligt.
– Nomineringsutskottet har inte i skrivande stund lämnat bevis på äktheten av de uppgifter de anklagar mig för, säger han till Jnytt.
De petade politikerna
Anders Schröder
Miljöpartiet Gävleborg. 27-åringen har lyfts fram som ett framtidsnamn och inför förra valet toppade han listan, men nu hamnar han inte ens på valbar plats utan flyttas ned till sjätte plats.
Amineh Kakabaveh
Vänsterpartiet Stockholm. När valberedningen lämnade sitt förslag i november fanns hon inte med alls. Efter att medlemmarna röstat om listan finns hon dock med på listan igen – men det först på plats 8.
Sotiris Delis
Moderaterna i Jönköping. Hamnade på plats 3 när partiet hade provval, men petades ned av nomineringskommittén och hamnade då först på plats 13.
Staffan Danielsson
Centerpartiet Östergötland. 70-åring som idag är Centerns enda riksdagsledamot från Östergötland. Hamnade på plats 4 och ersätts av 23-årige Magnus Ek.
Rickard Nordin
Centerpartiet. Nomineringskommittén placerade honom på plats två efter Annie Lööf. Under nomineringsmötet flyttades han dock ned till plats tre, och Mikail Yüksel tar hans plats.
Eskil Erlandsson
Centerpartiet i Småland. Han var jordbruk- och landsbygdsminister i åtta år under regeringen Reinfeldt, och har suttit i riksdagen sedan 1994. Plockades bort från listan men ombuden körde över kommittén och röstade in Eskil Erlandsson på plats fyra.
Anna Wallén
Socialdemokraterna Västmanland. Har suttit i riksdagen sedan 2010 men hamnade i år på plats fem. Därmed har hon i praktiken förlorat sin riksdagsplats, och har därför bestämt sig för att inte ställa upp i valet.
Christian Holm Barenfeld
Moderaterna i Värmland. Valet 2014 kryssandes han upp till första plats, men nomineringskommittén petade i år ner honom till plats fem. Efter partiets nomineringsstämma hamnade han på plats fyra, men riskerar ändå att mista sin riksdagsplats eftersom regionens moderater bara har två platser.
Veronica Lindholm
Socialdemokraterna Västerbotten. Listan fastställs först senare i januari, men redan i november fick riksdagsledamoten Veronica Lindholm veta att hon inte har valberedningens förtroende, utan hamnar på plats nio eller tio.
Hanif Bali
Moderaterna Stockholms län. Trots att han fick flest röster av alla under provvalet hamnade Hanif Bali först på plats sju i valberedningens förslag.
Folke Solheim
Moderaterna i Jönköping. Nomineringskommittén placerade honom på tredje plats, men ombuden på Moderaternas stämma ville inte ha honom på listan. Anledningen ska enligt Jnytt vara anklagelser som riktats mot honom i samband med #metoo.
Jonas Gunnarsson
Socialdemokraterna Värmland. Har suttit i riksdagen i två mandatperioder, men hamnade på icke valbar plats inför årets val, och bestämde sig då för att hoppa av helt.
Lars-Arne Staxäng
Moderaterna Västra Götalands län, norra valkretsen. Han har suttit i riksdagen sedan 2006 och varit ett av toppnamnen på regionens listor tidigare, men hamnar nu på plats tre och lär därför få svårt att nå riksdagen.