– Partiet har blandat politiska mål med kompromisser under mandatperioden, konstaterar statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.
Sverige ska vara fritt från växthusgaser till år 2045 och när vi skriver år 2030 i kalendern ska utsläppen från inrikestrafiken ha minskat med 70 procent. Dessutom har reaktor O2 stängt vid Oskarshamns kärnkraftverk och Vattenfall ska stänga ytterligare två reaktorer 2018 och 2020.
Allt detta fanns med bland Miljöpartiets vallöften, men i den andra vågskålen ligger ideologiskt viktiga frågor som migrationspolitiken, brunkolet och Bromma flygplats där samtliga har inneburit bakslag för MP.
– Det man kan se är att Miljöpartiet precis som andra miljöpartier internationellt och partier som bjuds in till regering för första gången är rätt så kompromissbenägna. Vad gäller klimatpolitiken och migrationspolitiken har man fått kompromissa bort ideologiskt viktiga frågor, så det är klart att det är oerhört tuffa kompromisser som partiledningen har gett sig in på, säger Jonas Hinnfors.
”Lite man kunnat göra”
Situationen för MP har varit prekär sedan starten. Men knappt 7 procent av rösterna i valet 2014 har man blivit ett väldigt litet parti i samarbete med ett väldigt mycket större part. Socialdemokraternas vilja har därmed ofta varit det som gäller, enligt Jonas Hinnfors.
– Om Socialdemokraterna sätter ner foten är det inte mycket man kan göra som litet parti, däremot tror jag att Miljöpartiet hade kunna göra mer i frågor som är specifikt miljöpartistiska. Man hade också kunnat hantera krisen med Mehmet Kaplan, Åsa Romson och Yasri Khan betydligt bättre, säger Jonas Hinnfors.
Frågan är vilket avtryck Miljöpartiet har gjort i regeringen. Hade Socialdemokraterna drivit igenom klimatmålen och de stängda kärnkraftverken även utan de gröna?
– Svårt att säga. Socialdemokraterna har ju under lång tid haft en tendens att väga in miljöintressen i sin politik så det är möjligt. Däremot kan man se tydligt att MP fått lägga sig i ideologiskt känsliga frågor som vapenexport och migration, så frågan är vilket inflytande de haft.
Vad borde MP peka på från sin mandatperiod när det kommer till nästa års valrörelse?
– Jag tror det är piskade att få fram några kärnfrågor och det landar nog i miljon. De talar ju ofta om att de fått igenom massor av sina vallöften, men de måste berätta vilka. Gestalta istället för att beskriva. Det är bara en fånig siffra att man har fått igenom så och så många vallöften, man måste visa exakt vart man har gjort avtryck, säger Jonas Hinnfors.