– Naweed Khan har erfarenhet från att driva tankesmedja, det kan Mattias Karlsson så klart ha nytta av. Internationella namn är också ett sätt att skapa legitimitet. Det blir lättare att bygga ett nätverk runt tankesmedjan. Dessutom är den svenska konservativa intellektuella scenen inte särskilt stor, man behöver plocka in tankar utifrån för att få innehåll, säger han.
Ingen ny strategi
Att samarbeta internationellt är långt ifrån en ny strategi för Mattias Karlsson och Sverigedemokraterna. Innan SD etablerade sig i riksdagen var det i princip ett måste, menar Daniel Poohl. I Sverige var SD ensamma i sin ideologi, och behövde därför hitta inspiration utifrån. De senaste åren har framförallt Mattias Karlsson fortsatt bygga ett internationellt kontaktnät.
– Tidigare hade Kent Ekeroth den rollen, då handlade det mycket om att knyta kontakter med antimuslimska organisationer. Mattias Karlsson har snarare knutit upp sig mot någon form av marknadsliberaler, konservativa aktörer som präglas av högerpopulism.
Anammar idéer
Att Sverigedemokraterna inspirerats av de europeiska kontakterna har varit tydligt. För ett par år sedan visade det sig till exempel i hur de anammade antimuslimska idéer. Nu pratar Mattias Karlsson istället om globalism och kulturmarxism.
– Han använde båda de begreppen i samband med lanseringen av tankesmedjan. Det är begrepp som är påhittade, och fyllda med budskap av aktörer utanför landets gränser, säger Daniel Poohl.
Förutom att tankesmedjan blir ett sätt att knyta konservativa intellektuella till sig, tror Daniel Poohl också att syftet är att skapa en ”ideologisk överbyggnad”.
– Även om Mattias Karlsson säger att Oikos ska vara fristående från Sverigedemokraterna, så kommer SD fylla sina policys med idéer därifrån. Sverigedemokraterna har alltid saknat en ideologisk överbyggnad, och de har inget organisatoriskt väsen bakom sig. Det här blir ett sätt att få det.
Abortmotståndare, nationalister och en ”marxist” – det här är Oikos förtroenderåd
Naweed Khan
Brittisk vd på den EU-skeptiska och konservativa tankesmedjan New Direction. Var 2010–2015 anställd av brittiska Tory-partiet som rådgivare åt den brittiska regeringen under premiärminister David Cameron, och under en period särskild rådgivare åt biträdande utrikesministern Sayeeda Warsi.
Tankesmedjan New Direction beskriver sig på sin hemsida som ”en Bryssel-baserad marknadsliberal, euroskeptisk tankesmedja och förlag som grundades 2010 under beskydd av baronessan Thatcher”. De har även kontor i London och Warszawa. Ordförande är Tomasz Poreba, ledamot i EU-parlamentet för polska regeringspartiet Lag och Ordning (PiS)
De beskriver sin vision för ett Europa med liten statlig styrning, privat ägande, fri marknad, låga skatter, starka familjevärderingar, individens frihet, starkt försvar och ett Europa med suveräna stater och ett starkt transatlantiskt samarbete.
I Agenda fick Khan bland annat lufta sina åsikter om abortfrågan. ”Min syn på abort skiljer sig från många andra. Jag anser att om man är gammal nog att ha sex så kan man också ta hand om resultatet av det”, säger han i inslaget.
Khan är troende muslim.
Dan Korn
Född 1962. Uppvuxen i Mölnlycke. Folklivsforskare, författare och rabbin. Har bott över 20 år i Antwerpen i Belgien, samt varit rabbin i Manchester i England. Har skrivit ett 20-tal böcker om allt från kulturhistoria och udda personer på den svenska landsbygden till rasism och religion.
Skrev debattartikel i Expressen i måndags där han förklarade varför han är med i den SD-märkta tankesmedjan: ”Jag är inte medlem av SD, utan har flera gånger kritiserat olika företeelser inom SD, inklusive uttalanden av partiets ideolog Mattias Karlsson. Men nu sitter jag i Karlssons nystartade tankesmedja Oikos förtroenderåd, vilket jag tycker ska bli riktigt roligt. I sakfrågorna har jag inte ändrat mig alls. Jag har fortfarande invändningar mot saker i SD:s program och är inte enig med Mattias i alla frågor. Men – och det är viktigare – vi kan tala med varandra och vi kan vara överens om gemensamma mål.”
Asle Toje
Född 1974. Norsk statsvetare, sitter i Nobelkommittén som utser Fredspriset. Skriver återkommande reportage för Timbros tidning Smedjan om ämnen som integrationsproblem, migration, klansamhällen och avfolkningsbygder.
Han än invandringsmotståndare och hävdar att etniska norrmän snart är en minoritet och att det kommer skada norsk kultur.
Är även kolumnist i norska tidningar som Dagens Näringsliv, Utrop och Morgenbladet.
Pratade i Agenda om sin syn på äktenskap och skilsmässor: ”Vad gäller äktenskapet finns det ingen enskild variabel – inklusive att ha suttit i fängelse, knarkat, varit alkoholiserad, eller att födas fattig – som ger dig sämre förutsättningar i livet än att dina föräldrar har skilt sig.”
Arvid Hallén
Född 1985. Var tidigare ordförande för den konservativa studentföreningen Heimdal i Uppsala, som fostrat många borgerliga politiker genom historien. Avgick i fjol. Var aktiv i debatten om regeringsbildningen förra vintern där han bland annat kallade Centerpartiets och Liberalernas röst mot en borgerlig regering för ”en påle i Alliansens hjärta”.
Medverkade i Svenska Dagbladets ledarredaktions podd under måndagen där han bland annat pratade om hur den ”konservativa intellektuella traditionen har varit ganska eftersatt i Sverige i 50 år” och om hur gamla konservativa idéer ska återupptäckas: ”Det är väldigt viktigt att folk förstår att vi inte kommer gå i det här partiets (SD:s) ledband. Att vi kan, och kommer, kritisera saker som de sysslar med och som vi tycker är dåliga”, besvarade Hallén frågan om hur nära banden till SD kommer vara.
Och på frågan om hur den potentiella Oikos-ungdomen ser ut svarade han: ”Man kan vara socialkonservativ, liberalkonservativ, värdekonservativ, nationalkonservativ, och ungdom.”
Malcom Kyeyune
Född 1987. Var tidigare aktiv i Ung Vänster, där han var distriktsordförande i Uppsala län 2014, men blev utesluten efter att ha anklagats för att stödja den vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten. Driver podcasten Markus och Malcom ihop med Markus Allard, som även han uteslöts från Ung Vänster i samma veva och gjort en lång resa åt höger.
Har suttit i redaktionen för Folket i Bild/Kulturfront och varit skribent i Arbetaren. Numera konservativ krönikör och skribent i bland annat Göteborgs-Posten, Fokus och Kvartal. Skriver ofta om ämnen som etnicitet, demografi, klass och migration.
Kallar sig nu själv “socialkonservativ marxist”.
Text: Gustav Gelin & Andrea Wesslén
Fotnot: Enligt inslaget i Agenda saknades några från det så kallade förtroenderådet under mötet som filmades. Bland annat, sägs det, “den kvinna som Mattias Karlsson hoppas få med”.