1. Föräldrapenning även till sambos och ”icke-gravida”
Från årskiftet kommer även den förälder som inte är gravid att kunna få föräldrapenning för att följa med till mödravården under en graviditet. Det blir också möjligt att låta en person som inte är barnets förälder få tillfällig föräldrapeng, till exempel för att vårda ett sjukt barn.
2. Alla ska betala för public service
Istället för en tv-licens som finansierar Public service införs nu en avgift som dras direkt på skatten från alla vuxna med en beskattningsbar inkomst. För 2019 ligger avgifter på som mest 1300 kronor per person och år, men för låga inkomster kommer den att bli lägre.
3. Tandvård för alla upp till 23 – utan avgift
Åldern för när du kan få helt skattesubventionerad tandvård höjs och gäller nu till och med det år du fyller 23. Enligt den förra regeringen har få fast jobb och bra lön i den åldern och förväntas därför inte har råd att bekosta tandvården själva. Efter året du fyllt 23 gäller fortsatt det statliga tandvårdsstödet.
4. Skärpta regler för att starta friskola
Staten kommer nu att bättre kunna kontrollera de bolag som vill starta friskolor och även ta ut en avgift för själva ansökan.
5. Lärarleg även på fritids
Det undantag som hittills gjort att lärare som jobbar på fritids inte behövt lärarlegitimation tas nu bort. De som är ansvariga för det pedagogiska innehållet på fritids måste nu vara legitimerade lärare.
6. Mer matte och idrott i skolan
Elever som börjar sjuan till hösten kommer att få ytterligare 105 timmar matematik och ytterligare 100 timmars undervisning i idrott och hälsa, mellan mellanstadiet och högstadiet.
7. Våra pensionspengar ska investeras mer hållbart
Nya regler för några av AP-fonderna börjar nu gälla. Bland annat införs ett nytt mål om att fonderna ska förvalta pensionspengarna på ett sätt som bidrar till en hållbar utveckling. Detta gäller AP-fonderna ett till fyra som till största delen innehåller buffertkapital i pensionssystemet.
8. Rökförbud på uteserveringar – i sommar
Det förbud mot att röka på uteserveringar som riksdagen klubbade nyligen träder i kraft den 1 juli i år. Det blir också nya regler för den som vill ha tillståndet att sälja tobak, och för hur många portionssnus som måste ligga i varje dosa.
9. Utländska spelbolag blir tillåtna – och ska betala skatt
Det kommer nu att bli lagligt för utländska bolag att bedriva spel- och bettingverksamhet i Sverige. Men de behöver då ha en licens som bland annat ska säkerställa att de betalar skatt i Sverige. De ska också verka att begränsa spelmissbruk. Detta är en del i den omreglering av spelmarknaden som riksdagen beslutat om.
10. Mer rättvisa regler för karensdagen
Istället för att dra av en hel dags lön den första dagen du är sjuk införs nu istället ett avdrag motsvarande 20 procent av din veckoarbetstid. Tanken är att systemet ska bli mer rättvist för dem som jobbar i skift och exempelvis har fler arbetstimmar en viss veckodag.
11. Bättre villkor när du jobbar i någons hem
Det blir nu skärpta regler för den som arbetar i någons hem, detta efter att Sverige ratificerar den internationella konventionen om anständiga arbetsvillkor för hushållsarbetare. Ändringarna handlar om att personer som arbetar hemma hos sin arbetsgivare ska få rätt till skriftlig information om sina anställningsvillkor. Förändringen träder i kraft i mars.