Inför strejken sa Byggnads ordförande Johan Lindholm till Dagens ETC att det handlade om självklarheter.
– Du som kvinna ska kunna duscha och och byta om under samma förutsättningar som killarna. Och att kunna vara hemma i samband med graviditet om läkare bedömer att det är fara för fostret.
Ersättning till gravida
Facket fick igenom kravet när det gäller ersättning till gravida som behöver vara hemma för att inte riskera att skada fostret. Gabriel Dahlander, Byggnads pressekreterare, säger att frågan varit uppe tidigare utan att gå igenom.
– Förhoppningvis har vi nu banat väg och det blir lättare för andra yrkesgrupper att få igenom kravet också, säger han.
Kravet på omklädningsrum för båda könen gick arbetsgivaren inte med på. Frågan hamnade istället i en arbetsgrupp.
– Det är en stor besvikelse att vi inte fick igenom det. Där är Byggföretagen svaret skyldigt, säger Gabriel Dahlander
Fick upp lönen
Hotell- och restaurang har har varslat om strejk två gånger. Det första avtalet rörde majoriteten av de branschanställda och förutom höjda löner handlade det också bland annat om att bli av med osäkra anställningar. I avtalet som tecknades fick man upp lönen med 1 193 kronor under en 29 månader lång period. Avtalet innehåller också en överenskommelse om ett stopp för arbetsgivare som missbrukar ”enstaka dagar”, en anställningsform som gett arbetsgivare rätt att ta in inhoppare på enstaka pass upp till 15 timmar i veckan, helt utan anställningstrygghet.
I början av december varslade Hotell- och restaurang om strejk igen, nu rör det avtalet med Svenska handel och i huvudsak dem som jobbar på Ikeas restauranger. De två stridsfrågorna är att få bort ofrivilligt deltidsarbete på sikt och höja lönerna för de lägst betalda.
För Handels del var det just lönen som blev den stora stridsfrågan. Avtalssekreteraren Per Bardh är nöjd med resultatet.
– Vi fick ihop det vi ville ha, både höjda löner och en låglönesatsning, säger han till Dagens ETC.