Kjell Öjeryd (V), ordförande i kommunstyrelsen i Sorsele kommun, anser att allt handlar om att kompromissa, och det är något partierna på riksplan måste göra nu så nära inpå kommande val.
– Ja du, om vi skulle få ett extraval skulle det förmodligen vara förödande för de flesta partier. De bör sätta sig ned, alla berörda och diskutera vad som är viktigast för landet. Precis som vi gör här – fast för kommunen, säger han.
Valde bort S
Vid valet 2018 stod det klart att S och V skulle få en kraftfull majoritet i Sorsele. Trots det valde V att göra gemensam sak tillsammans med C. Mellan 2010-2014 hade B ett blocköverskridande samarbete med M, KD och C.
– Vi såg ingen anledning att förändra det. Vi ville fortsätta styra med ett parti som drog åt samma håll som oss. KD kom inte med någon ny lista, och M fick bara ett mandat. Det räckte med två partier för att få majoritet, eftersom V fick 36 procent, säger Kjell Öjeryd.
”Större prestigelöshet”
Enligt David Karlsson, professor i offentlig förvaltning på Göteborgs universitet, finns det en utbredd föreställning om att bredare koalitioner i kommunerna är möjligt för att politiken är mindre ideologisk än i riksdagen. Det är sant så tillvida att frågorna delvis handlar om andra saker än i rikspolitiken och att konfliktlinjerna därmed är annorlunda. Men den flesta av de nationella ideologierna är mycket mer synliga i även kommunerna, som till exempel skatter, privatiseringar och integration, menar han.
När det finns majoritet för något av de traditionella blocken i en kommun är det nästan alltid de som styr, enligt David Karlsson.
– Jag tror snarare att det handlar om att det i kommunerna finns en större vana att hantera alternativa politiska landskap. Inte för att blockpolitiken är svagare – blocköverskridande lösningar uppstår när andra lösningar krävs, och av detta har kommunsverige längre erfarenheter än på nationell nivå. Och det finns en större prestigelöshet i många kommuner. Respektfulla personliga relationer mellan ledande politiker är också en förutsättning. Riksdagen har mycket att lära här, säger han.
Skolan blir kvar
Men i Sorsele är det just partiideologin som får stryka på foten.
– Vi måste se den framtida utvecklingen i kommunen och då gäller det att vara pragmatisk åt alla håll. Man kan inte alltid driva vänsterpolitik samtidigt som C inte alltid kan driva sin politik, säger Kjell Öjeryd.
Ett exempel är skolan i fjällbyn Ammarnäs som har åtta elever. Förutsättningarna för att byn ska fortsätta den positiva utvecklingen av företagande hänger på skolan, menar Kjell Örjeby. Just nu anläggs dessutom 35 nya tomter i byn eftersom inflyttningen är stor.
– Vi vet ju att det blir dyrt, förmodligen dyraste skolan i Sverige, men vi prioriterar den eftersom hela kommunen måste leva. Det är faktiskt inte klassisk vänsterpolitik som ligger bakom att vi behåller skolan.
”Stötta företagen”
Det är just företagandet som är viktigast i Sorsele. Och problematiskt. Det är svårt att få en budget i balans med bara 2 500 invånare, men ju fler småföretag desto mer skatteintäkter. Hela 40 procent av skatteintäkterna i kommunen kommer från småföretagarna och deras anställda, vilket ger dem en andraplats i Sverige, enligt siffror från Företagarna.
– Vi måste stötta företagen och det är något som vi brinner för, båda partierna. Vi har faktiskt aldrig varit på kollisionskurs men visst har vi olika åsikter, säger Kjell Öjeryd.
Litar på Lööf
Kristina Axelsson, ordförande för Centerpartiet i Sorsele kommun, håller med honom om att det inte är partipolitik som är det centrala i kommunen. De enda frågorna de inte är helt överens handlar om att lägga ut saker på entreprenad, enligt henne.
Och det var just där Kjell Öjeryd fick lägga undan sin ideologi. 2015 fick kommunen många ensamkommande ungdomar och boenden för dem lades ut på privata aktörer. När anbuden kom insåg kommunen – och V – att det privata var det bästa alternativet, trots ideologi som säger nej.
Kristina Axelsson har fullt förtroende för Annie Lööf och att höstbudgeten kommer säkras. När det kommer till riksplan är ideologin viktigare i kommuner, anser hon. Däremot tycker Kristina Axelsson att för mycket fokus läggs på storstäder. Sorsele behöver fler invånare, i likhet med fler avfolkningskommuner i Sverige.
– Alla behöver inte bo i storstäder. I en liten kommun som Sorsele har vi billiga hyror, billiga fastigheter, trygghet. Vi har en av Sveriges lägsta arbetslöshetsnivåer. Och i den här digitala utvecklingen kan man bo på landsbygden och fortsätta på sitt jobb i stan.
Sorsele kommun
• Ligger utmed Vindelälven i Västerbottens län, Lappland.
• Den till ytan elfte största kommunen i Sverige, men med det näst minsta befolkningsunderlaget på 2 500 invånare.