De tjänar bättre, är oftare födda i Sverige och utgörs av fler män än kvinnor. Ledamöterna i den nyvalda kommunfullmäktige skiljer sig från den genomsnittlige Jönköpingsbon.
– Vi är pinsamt medvetna om att det är så, säger Margareta Sylvan (MP).
I torsdags möttes Jönköpings nyvalda kommunfullmäktige för första gången. SmF:s granskning av de 81 ledamöterna visar att Jönköpings styrande politiker skiljer sig från den genomsnittlige kommuninvånaren på flera sätt.
– Det blir alltmer en politisk klass, med liknande erfarenheter, samma utbildningsnivå och samma inkomster, man tillhör ofta övre medelklass, säger Magnus Hagevi, statsvetare på Linnéuniversitetet i Växjö.
En av tre tjänar halv miljon
Medelinkomsten för Jönköpings kommunpolitiker ligger på nästan 390 000 kronor, medan den genomsnittlige Jönköpingsbon har drygt 240 000 kronor i årsinkomst. En tredjedel av kommunfullmäktiges ledamöter tjänar över 500 000 om året. För Miljöpartiets Margareta Sylvan kommer inkomstskillnaderna som en överraskning:
– Det visste jag faktiskt inte, men det är ju såklart ett problem. Att klyftorna i samhället ökar är något man måste jobba kring, säger Sylvan, som är den enda kvinnliga ledamoten från sitt parti.
De allra flesta av partierna har en jämn könsfördelning bland sina ledamöter och röstsedlar där kandidaterna är varvade – varannan kvinna, varannan man – är mer regel än undantag. På den punkten sticker dock Moderaterna och Miljöpartiet ut; endast fyra av de sjutton M-ledamöterna är kvinnor och bara en av sex av miljöpartisternas ledamöter.
– Vi är pinsamt medvetna om att det är så och har diskuterat det inom partigruppen. Självklart är det tråkigt, säger Margareta Sylvan.
V och KD äldst
Att partiet har så få kvinnliga ledamöter säger hon berodde på oenigheter inom partiet:
– Vi hade ju toppnamn som Birgit Sievers och Emma Hult på listorna men det var lite tjafs och båda hoppade av, vilket gjorde att vi på årsmötet fick rösta igenom en lista med väldigt få kvinnliga kandidater.
Ett parti som sticker ut på ett annat sätt är Kristdemokraterna som, tillsammans med Vänsterpartiet, har högst medelålder på sina ledamöter i kommunen – 56 år. Yngst i Kristdemokraterna är 38-årige Simon Rundqvist:
– Förra perioden hade vi lägst medelålder men nu har det skiftat lite. Två av valsedlarna gick lite bättre resultatmässigt än vad vi hade räknat med, därför blev fördelningen så här, säger han och betonar att det är väljarna som väljer vilka som ska företräda dem och menar kvalité är viktigare än både ålder och inkomst:
– Vi strävar efter bra personer som företräder partiet och lönenivåer har ingenting med kvalitén på företrädaren att göra.
Mer toppstyrt
Statsvetare Magnus Hagevi lyfter fram att det viktigaste är att politikerna representerar sina väljare åsiktsmässigt.
– Bara för att man har samma sociala egenskaper så behöver inte det betyda att man har samma åsikter.
Han menar dock att toppstyrningen inom politiken har ökat; allt fler är yrkespolitiker och besluten tas allt högre upp av färre människor.
– Det finns en skevhet i urvalet av politiker, allt mer avgörs i toppen av fler ”proffs” och av män med hög inkomst. Det finns en risk att politikerna blir för lika varandra och allt längre ifrån väljarna.
Hanna Eklöf
Christopher Vallerius